Fragment

D66 over bezoek Wilders aan Rusland: "Onacceptabel gedrag"

  1. Fragmentenchevron right
  2. D66 over bezoek Wilders aan Rusland: "Onacceptabel gedrag"

PVV-leider Geert Wilders bezocht Rusland en liet zich fotograferen in de Doema, hij droeg zelfs een vriendschapsspeld van het land. MH-17 nabestaanden voelen zich geschoffeerd en eisen excuses. Wilders zou als een olifant door de diplomatieke porseleinkast zijn gegaan. Wilders weigert echter excuses te maken voor zijn bezoek. Bij ons reageert buitenlandwoordvoerder van regeringspartij D66, Sjoerd Sjoerdsma: Poetin een vriend noemen in tweet in het Russisch, dat is een gotspe. Ik kan niet anders dan concluderen dan dat Wilders zich opstelt als Poetins nuttige naïeveling. Volgens mij vinden de meeste Nederlanders dit onacceptabel gedrag voor een Kamerlid."

Daarnaast praatte Sjoerdsma over de belangrijke rol die Nederland verder op het wereldtoneel kan spelen nu het dit jaar lid is van de VN-Veiligheidsraad en komende maand zelfs voorzitter van diezelfde Veiligheidsraad. 

Nederland is voorzitter van het sanctie-comité Noord-Korea en ook bij Afghanistan is ons land in de Veiligheidsraad nauw betrokken. 

Alle kwesties over Afghanistan die in de raad voorbij komen worden door ‘ons’ voorbereid en nu is net vandaag een belangrijke bijeenkomst in Kabul over de toekomst van het land waar Nederland jarenlang militair aanwezig was en vocht tegen de Taliban die nu door de huidige Afghaanse president bij het politieke proces betrokken worden. Sjoerdsma werkte in een vorig leven als diplomaat in Afghanistan en zegt over de onderhandelingen met de Taliban: “Het voelt een beetje als een klap in het gezicht. Tegelijkertijd: je moet ook realistisch zijn, de Taliban heeft een heel groot deel van Afghanistan onder haar hoede. Je moet uiteindelijk vrede sluiten met je vijanden. Maar de Afghaanse president moet hier wel heel duidelijke voorwaarden aan moet verbinden. De Taliban kan alleen maar erkend worden als zij vervolgens ook de Afghaanse rechtstaat, de Afghaanse democratie, en de Afghaanse grondwet inclusief de bescherming van minderheden en vrouwen volledig onderschrijven."

Tot slot kwam de positie van minister Sigrid Kaag ter sprake. Want Nederland momenteel, tijdelijk. een minister van Buitenlandse Zaken met veel ervaring bij de Verenigde Naties. Wellicht gaan er dan iets makkelijker deuren open op diplomatiek niveau? Sjoerdsma ziet Sigrid Kaag echter snel die post weer verlaten en de plaats ingenomen worden door een VVD’er: “Met Sigrid Kaag hebben we een prima vervanger in huis. Ze heeft een ongekende VN-ervaring. Maar het is aan de VVD om te bepalen wie de opvolger van Zijlstra wordt."