Fragment

Druten wil basejumpen van hoogspanningsmast onmogelijk maken

  1. Fragmentenchevron right
  2. Druten wil basejumpen van hoogspanningsmast onmogelijk maken

De gemeente Druten wil dat er een eind komt aan het parachutespringen van de hoogspanningsmast van Afferden. Deze mast van 90 meter hoog, die aan de oever van de Waal staat, wordt geregeld gebruikt door basejumpers. Dat zijn parachutisten die hun grenzen opzoeken met een gewaagde sprong van minimale hoogte. 


Fatale sprong


Vorig jaar juli ging het mis in Afferden. Een 28-jarige vrouw kwam om het leven toen haar parachute dienst weigerde bij een sprong van de mast. De vrouw was een geoefend basejumper en werkte als instructrice op het Nationaal Paracentrum in Teuge. Vorige week zondag waagde een basejumper weer een sprong. Het liep dit keer goed af. Toch wil de gemeente Druten dat er een eind komt aan het springen vanaf de hoogspanningsmast. In een verklaring stelt de gemeente: ‘Wij veroordelen dit gedrag. We vinden het onverantwoord. Voor ons is dit voorval aanleiding om binnenkort contact op te nemen met TenneT en met hen te bespreken of het mogelijk is om de masten te beveiligen en de toegang tot de masten onmogelijk te maken.’ 


Levensgevaarlijke hoogspanning


Netbeheerder TenneT doet er naar eigen zeggen alles aan om de toegang tot de masten zo moeilijk mogelijk te maken. 'Wij schrikken er zeer van wanneer onze masten worden gebruikt om van te basejumpen. Er staat 380.000 volt op deze mast. De kans dat je wanneer je in de mast klimt een deel aanraakt wat onder hoogspanning staat is groot. TenneT heeft in Nederland ongeveer 10.000 masten staan. We hebben wij bij alle masten instapbeveiligingen geplaatst van zo'n 3 a 4 meter. Dus zo makkelijk klim je er niet in. Het is wel de vraag of basejumpers zich laten tegen houden door een hek. In bijzondere gevallen beveiligen wij onze masten met camera's. Dat is in dit geval bij de bewuste mast in Afferden zeker een optie en wij zullen daar met de gemeente overleg over gaan plegen.’


Brevet innemen


Burgemeester Luciën van Riswijk juicht camerabeveiliging toe, maar stelt bij EenVandaag voor om de basejumpers te raken waar het pijn doet. "Eigenlijk zouden we gewoon het brevet moeten afnemen als de basejumpers de wet overtreden.” Basejumper Ronald van Overdijk vindt dat overdreven. Het is niet verboden om te springen en zo’n mast valt ook niet te beveiligen zegt hij. Een brevet afnemen is lastig omdat basejumpers niet zijn aangesloten bij een vereniging. Burgemeester Luciën van Riswijk en TenneT gaan binnenkort om tafel om te bespreken hoe ze de basejumpers kunnen weren uit de hoogspanningsmast van Afferden.


Verslaggever Maikel Coomans was in Afferden en probeerde zelf de mast te beklimmen. Hoe dat verliep ziet u in het filmpje.