Fragment

Koninklijk koppel voor het eerst in het openbaar

  1. Fragmentenchevron right
  2. Koninklijk koppel voor het eerst in het openbaar

Er werd gelachen, geflirt en hand in hand gelopen. In Toronto toonden de Britse prins Harry en zijn vriendin Meghan Markle voor het eerst aan heel de wereld dat ze een stelletje zijn. 

Een prins die zijn geliefde aan het volk toont, daar hebben wij in Nederland ervaring mee. Op de 63e verjaardag van de toenmalige koningin Beatrix traden Willem-Alexander en Máxima voor het eerst samen op in het openbaar: "niemand had dat zien aankomen," herinnert fotograaf Edwin Smulders zich.

Euforisch moment

Willem-Alexander en Máxima waren al ruim anderhalf jaar een stel toen ze voor het eerst samen te zien waren voor heel Nederland. "Tot dan toe werd Maxima goed verborgen gehouden voor de Nederlandse pers. We gingen uit van de standaard kiekjes op zo'n verjaardag. En toen was zij er plotseling," vertelt Smulders.

Toch zijn die foto's van het koppel niet de meest memorabele die hij maakte. In 1999 was hij de eerste die het stel voor de lens kreeg: "een euforisch moment. Tussen fotografen onderling was er een felle strijd. "Het heeft heel wat inspanningen gekost,  we hebben zelfs nog honderd dollar aan een zwerver moeten geven om de gouden tip te krijgen."