Fragment

"Ook in Nederland zijn er Harvey Weinsteins"

  1. Fragmentenchevron right
  2. "Ook in Nederland zijn er Harvey Weinsteins"

Hollywood staat al dagen op zijn kop. Filmmagnaat Harvey Weinstein schijnt zijn handen maar moeilijk thuis te hebben kunnen houden. Talloze vrouwen beschuldigden hem van intimidatie en seksueel misbruik. Maar ook in Nederland worden jonge actrices geregeld het slachtoffer van seksuele intimidatie. Bijvoorbeeld op de Theaterschool in Amsterdam was er lange tijd een docent die stelselmatig jonge vrouwen lastig viel.

Misbruikzaak

Comediènne en zangeres Karin Bloemen trok zich deze zaak aan. Het kwartje viel na het lezen van het boek van actrice Erna Sassen, waarin ze een relatie met een docent beschrijft. "Ik zat jarenlang bij haar in de klas en had geen idee dat dit gebeurde. En dat terwijl ik dacht dat ik hier wel een extra zintuig voor had, omdat ik zelf met een misbruikzaak te maken heb gehad in mijn jeugd". Ze besloot verhalen van anderen te verzamelen. "Al snel had ik 6 à 7 soortgelijke ervaringen van anderen. Niet alleen vrouwen meldden zich. Ook een jonge man, die zo getreiterd was, dat hij daar jaren last van had."

Nooit alleen naar een afspraak

Het is volgens Bloemen niet een probleem dat zich uitsluitend voordoet in de film- of theaterwereld. "Overal waar je machtsstructuren hebt, duiken dit soort mannen op. Of dat nou de film is of op een kantoor. Overal gebeuren dit soort dingen. Het is voor meisjes die die het overkomt heel erg ingewikkeld om zich uit te spreken, want ze zijn bang dat ze daarmee hun carrière schaden." Ze ziet daarom ook een positieve kant van deze affaire: "Het is zo goed dat deze vrouwen zich uitspreken. Dan zien anderen dat ze niet alleen zijn. Dus als het je gebeurt: spreek je uit! Laat die mannen hier niet mee wegkomen." Daarnaast heeft ze nog een belangrijk advies aan jonge vrouwen: "Ga nooit alleen naar een afspraak en spreek nooit bij iemand thuis af. Neem iemand mee, je manager of iemand anders die je vertrouwt. Deze mannen zitten overal, dus geef ze geen kans."