Fragment

Feit of Fictie: door koffie drinken leef je langer

  1. Fragmentenchevron right
  2. Feit of Fictie: door koffie drinken leef je langer

De ene week is het een wondermiddel, de andere week vergif: koffie. Maar is het nu gezond of ongezond? Het meest recente onderzoek hierover van tijdschrift Annals of Internal Medicine is duidelijk: door drie koppen koffie te drinken per dag leef je langer. Maar klopt dit wel. Lammert de Bruin ging op onderzoek uit.


Voedselwetenschapper Marianne Geleijnse deed onderzoek naar gevolgen van koffie op de gezondheid. Zij stelt dat hard bewijs ontbreekt, maar dat er sterke aanwijzingen zijn dat koffiedrinkers inderdaad langer leven: "Uit steeds meer onderzoeken blijkt dat koffie een beschermende werking heeft tegen bepaalde ziekten. Denk hierbij aan diabetes, hart- en vaatziekten en bepaalde vormen van kanker." 


Filterkoffie 

Niet ieder bakje koffie is even gezond. Geleijnse: "Je kan het beste gewoon zwarte koffie of cappuccino drinken. Espresso is een stuk ongezonder. Dat bevat veel diterpene, een stof die zorgt voor cholesterolverhoging. Verder is het belangrijk altijd filterkoffie te drinken, want daarmee filter je diterpene eruit."


Feit of Fictie

Koffie vermindert de kans op tal van ziektes. Daarom is het aannemelijk dat koffiedrinkers inderdaad langer leven. De stelling is dus, met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid, een feit, zolang je maar een filter gebruikt.