Fragment

Problemen met geneesmiddelgebruik na ziekenhuisontslag

  1. Fragmentenchevron right
  2. Problemen met geneesmiddelgebruik na ziekenhuisontslag

Mensen die worden ontslagen uit het ziekenhuis moeten het opeens zelf zien te rooien met hun medicijnen, en dat gaat vaak mis. Één op de vijf mensen wordt zelfs binnen dertig dagen opnieuw opgenomen in het ziekenhuis, door verkeerd gebruik van medicijnen. Dat kan en moet anders,  zegt onderzoeker en apotheker Rik Ensing van de Universiteit Utrecht.

De meest voorkomende problemen hebben te maken met de gebruiksduur van medicijnen. Mensen gaan bijvoorbeeld te lang door met een medicijn, of stoppen juist te vroeg. Ook is er vaak verwarring over hoe vaak per dag iets moet worden ingenomen. Ook gaat het mis met de hoeveelheden, zegt Ensing. Uit zijn onderzoek in samenwerking met de Hogeschool Utrecht bleek Ensing dat mensen thuis gemiddeld vijf van dit soort problemen met hun medicatie aanlopen.

Negen op de tien
De oorzaak is vaak onvolledige overdracht van informatie over medicijnen tussen ziekenhuis en apotheek. In zijn onderzoek vond Ensing dat negen van de tien apothekers al problemen heeft met het verwerken van de informatie uit het ziekenhuis. Zo blijken geneesmiddelen regelmatig niet leverbaar door de apotheek, of zijn ze simpelweg niet in huis. 

 
Welkom thuis
Volgens Ensing zijn dit soort problemen veelal te voorkomen. “Als je het ontslag beter voorbereid, dan weet de apotheek wat er in huis moet zijn op het moment van het ontslag,” zegt hij. Dit is goed mogelijk, maar daarvoor moet volgens Ensing de informatieoverdracht tussen ziekenhuis en apotheek wel verbeteren. “Dat is een gezamenlijke verantwoordelijkheid. Niemand kan dit in zijn eentje doen: de professionals moeten beter samen gaan werken.”
 
De oplossing is volgens Ensing tweeledig. Ten eerste moet het ziekenhuis bij ontslag van een patiënt een volledige overdracht van informatie over geneesmiddelen geven aan de apotheek. Ten tweede zou de apotheker na een ziekenhuisontslag op huisbezoek kunnen gaan bij de patiënt. “Een soort welkom-thuis gesprek. De apotheker kan dan de praktische problemen identificeren en bespreken.” Zo kunnen problemen met geneesmiddelgebruik volgens Ensing optimaal worden voorkomen.