Fragment

Feit of Fictie: kun je diagnose stellen op afstand?

  1. Fragmentenchevron right
  2. Feit of Fictie: kun je diagnose stellen op afstand?

In België is ophef ontstaan over een nieuwe dienst met een online dokter. 

Mensen met vragen en medische problemen kunnen via een online consult met een dokter praten en een diagnose krijgen. De Belgische Orde der Artsen is hier niet over te spreken en stelt dat het niet mogelijk is om een goede diagnose te stellen zonder dat de arts de patiënt fysiek kan onderzoeken.


Een diagnose op afstand is dus niet mogelijk volgens de Belgische artsen. In Nederland denken huisartsen daar echter anders over. "Een diagnose op afstand is wel degelijk mogelijk, maar dan wel door de eigen arts, of door iemand die het medische dossier van de patiënt in kan zien", zegt Rob Dijkstra voorzitter van het Nederlands Huisartsen Genootschap.


"Wij noemen dat een e-consult en al veel huisartsen bieden dat aan. Het zou wat ons betreft ook wel gestimuleerd mogen worden."


Ook Professor Schijven van het AMC denkt niet dat het per definitie nodig is dat de arts en de patiënt elkaar zien. "Je kan prima een diagnose op afstand bepalen, maar als je twijfelt of als er alarmsignalen zijn moet de arts alsnog de patiënt zien."


Het is dus niet waar dat het onverantwoord is om een patiënt op afstand te diagnostiseren. De stellen van de Belgische Orde der Artsen wordt, daarmee als "fictie" bestempeld.