Fragment

Bij de overheid werken nadat je wel eens bent staande gehouden door de politie? Een geplande wetswijziging maakt dat volgens critici lastiger

  1. Fragmentenchevron right
  2. Bij de overheid werken nadat je wel eens bent staande gehouden door de politie? Een geplande wetswijziging maakt dat volgens critici lastiger

Je wilt bij de overheid aan de slag, maar je bent wel eens door de politie staande gehouden. Door een geplande wetswijziging kan zo'n baan dan lastiger worden zeggen critici. “Zorgelijk. Een rechter zegt of je ergens schuldig aan bent of niet. Niet de politie."

Minister Dekker wil een wetswijziging waarbij niet alleen een strafblad maar álle politiegegevens meewegen bij de beoordeling of je in aanmerking komt voor een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG). Bij overheidsfuncties waarbij de minister hoge integriteit belangrijk vindt, moet het dan ook mogelijk zijn om alleen op basis van politiegegevens zo'n verklaring af te wijzen. Bijvoorbeeld bij functies waarbij geweld toegepast mag worden of omdat je bij vertrouwelijke gegevens kan.

Vanavond debatteert de kamer over de geplande wetswijziging. Jair Schalkwijk van Controle-Alt-Delete, een organisatie die zich inzet tegen etnisch profileren, is bezorgd: "Het gaat om álle gegevens die de politie van iemand heeft." En dat kan al snel gebeuren, ziet hij.
"Bijvoorbeeld als je wordt staande gehouden in de auto: je bent de bestuurder of je zat ernaast en je moet je identiteitsbewijs laten zien. Als de politie besluit om daar een registratie van te maken, is dat een voorbeeld van gegeven dat gebruikt wordt bij de beoordeling of iemand een VOG krijgt."

Ook de manier van registreren van de politie is volgens Schalkwijk vertekenend. "Het gaat niet eens om mensen die in beeld zijn, het gaat om mensen die gecontroleerd worden. En als de politie daar een registratie van maakt staat er dat iemand 'betrokken was ergens bij' of verdacht was van, zonder dat dat dan voor de rechter komt."

Schalkwijk is bang dat mensen met een migratieachtergrond hierdoor minder kans hebben op een bepaalde baan bij de overheid. "Mensen met een migratieachtergrond worden vaker gecontroleerd door de politie. De politie erkent zelf ook dat er sprake is van etnisch profileren. Daarom is het zorgelijk dat de gegevens die de politie op deze manier verzamelt van invloed is op of je een VOG krijgt."