Fragment

Activist belaagt politicus met poep

  1. Fragmentenchevron right
  2. Activist belaagt politicus met poep

Activisten van het Radicaal Anarchistisch Feministisch Front hebben de woning van Thierry Baudet beklad met verf en duwden poep door de brievenbus van de Forum voor Democratie-fractievoorzitter. 

Actievoeren met poep is niet bijster origineel. Op 14 maart 2002 kreeg Pim Fortuyn drie taarten gevuld met kippenmest naar zijn hoofd van drie linkse activisten. Het gebeurde tijdens de presentatie van zijn boek De Puinhopen van Paars.

Demonisering

Fortuyn deed na het incident een emotionele oproep aan toenmalig president Wim Kok. “U bent minister-president van alle Nederlanders. Dus ook mijn minister-president. Wij willen een verkiezingsstrijd voeren zónder demonisering. Een uitvloeisel van deze demonisering hebben we zojuist kunnen meemaken.” 

Fortuyn doelde met demonisering op de stelselmatige zwartmakerij van hem als persoon door media en politici. Enkele voorbeelden: PvdA-Kamerlid Marcel van Dam noemde Fortuyn een ‘onwaardig mens’, oud-hoofdredacteur van NRC J.L. Heldring vergeleek zijn opkomst met die van NSB’er Anton Mussert, en sommige boekhandelaren wilden De Puinhopen van Paars niet verkopen. 

 

‘Vervolg ze tot de hel’

Oscar Hammerstein was destijds de advocaat van Fortuyn en een goede bekende van hem. Hij vervolgde niet alleen de drie taartgooiers; samen met advocaat Gerard Spong klaagde hij ook de politici en journalisten aan die volgens hen aanzetten tot haat jegens Fortuyn. Daar schreven zij samen vervolgens het boek ‘Vervolg ze tot de hel’, vernoemd naar een uitspraak van Pim Fortuyn.

 

Hammerstein blikt vandaag terug op het taartincident en vergelijkt de huidige opstelling van media en politici ten opzichte van Baudet met de demonisering van Fortuyn vijftien jaar geleden.