Fragment

Emma van den Brand werd moeder op haar vijftiende

  1. Fragmentenchevron right
  2. Emma van den Brand werd moeder op haar vijftiende

Emma van den Brand had er het jarenlang liever niet over. Ze was bang dat de buitenwereld haar zou veroordelen en ze had geen zin om zich de hele tijd te moeten verantwoorden. Maar daar kwam een jaar geleden verandering in. Zoveel mensen vroegen aan haar: 'Is dat je zusje?', dat ze merkte dat het tijd was om haar verhaal te vertellen. Want Zoë, dat meisje over wie de vraag ging, was niet haar zusje, maar haar 15-jarige dochter, die ze zelf op 15-jarige leeftijd kreeg.

Tienermoeders staan er vaak alleen voor. Vaders raken geregeld snel uit beeld. Studie en werk blijken lastig te combineren met het groot brengen van een kind. Emma vanden Brand hoopt dat haar levensverhaal andere jonge moeders helpt en inspireert. Emma van den Brand: 'Het is voor tienermoeders heel belangrijk om ervaringen met lotgenoten te delen. Ik woonde in een klein dorp, waar geen andere tienermoeders waren, en moest alles zelf uitzoeken. Het was voor mij zo goed geweest om te horen hoe ik bepaalde zaken kon aanpakken. Of simpelweg te horen dat ik niet de enige was.' 

Emma richtte de Stichting voor Tienermoeders op en organiseert de eerste Dag voor de tienerMoeder. Ze hoopt dat ze andere tienermoeders kan helpen om hen net zo’n toekomst te geven op opleidings- en werkgebied als zij zelf had. Studie en werk is volgens haar het allerbelangrijkste. 'Jonge moeders zien vaak weinig mogelijkheden om zichzelf nog te ontwikkelen naast de zorg voor het kind. Maar dat kan wel. Ik heb heel veel steun gehad van mijn werkgever, die mij bijvoorbeeld vrij gaf om examens te doen.' Om het belang van een studie te benadrukken zal ze op de Dag voor de Tienermoeder dan ook een opleidingscheque uitreiken aan de tienermoeder van het jaar.

Kijk hier voor meer informatie over de Dag voor de tienerMoeder en 'TienerMoeder van Zoë', het boek dat Emma van den Brand schreef.