Fragment

De wolf is terug!

  1. Fragmentenchevron right
  2. De wolf is terug!

De wolf is al pakweg 150 jaar verdwenen uit de Nederlandse natuur, maar steekt steeds vaker zijn kop op. Deze week nog op de Veluwe. Heel Nederland is direct in rep en roer. Hoe komt dat toch, dat de mens zo gefascineerd is door de wolf.

'Die fascinatie voor de wolf bevindt zich in het schemergebied tussen verwantschap en vervreemding. De wolf is een anti-mens. Dat hebben we met geen enkel ander dier zo sterk: ze lijken op ons. Het zijn mensen met puntige tanden', vertelt schrijver Dik van der Meulen.

Van der Meulen schreef het boek De kinderen van de nacht. Het is is het verslag van een zoektocht naar de wilde wolf, naar de wolf van Roodkapje, én ook naar de wolf in de mens. Het resultaat is een natuur- en cultuurhistorie van de wolf. Van der Meulen ontving er onlangs de Jan Wolkersprijs voor.

'Het enige verschil is dat de wolf van de nacht is en de mens van de dag. De wolf is ook schuw, ziet niet graag mensen. We merken wel de gevolgen, zoals dode schapen. Dat maakt de wolf heel geheimzinnig en dat trekt ons weer aan', aldus Van der Meulen.

Leo Linnarz van voorlichtingsplatform Wolven in Nederland ontvangt regelmatig telefoontjes en mailtjes van mensen die menen een wolf te hebben gezien. Zoals onlangs van Ali B.


https://www.youtube.com/watch?v=mq70kqUZbjA


'Veel mensen zijn ervan overtuigd dat ze een wolf hebben gezien. Echter, vaak zonder bewijs.' Dit keer wist hij wel snel dat het 'raak' was. 'De foto was heel duidelijk. We hebben hem voorgelegd aan Duitse en Nederlandse experts die al snel bevestigden dat het hier om een wolf ging.


FOTO: https://nos.nl/artikel/2198828-karin-maakte-de-foto-van-de-wolf-op-de-veluwe.html


Linnartz is ervan overtuigd dat de wolf zal terugkeren naar Nederland. In de aan Nederland grenzende Duitse deelstaat Nedersaksen leven 14 wolvenroedels. 'En wolven zijn geen schildpadden. Het is voor de wolf twee nachtjes lopen en hij staat aan de grens.'