Fragment

Taboedoorbreker Adelheid Roosen breekt internationaal door

  1. Fragmentenchevron right
  2. Taboedoorbreker Adelheid Roosen breekt internationaal door

Fantastisch of verschrikkelijk, Adelheid Roosen weet met haar grensverleggende werk iedereen te prikkelen. Als theatermaker is ze altijd bezig met het ontdekken en ontmoeten van het onbekende. Dat staat ook centraal in haar Wijksafari's die ooit begonnen in De Bijlmer, maar nu ook plaatsvinden in de moeilijke buurten in Mexico-stad. Voor dat laatste is Roosen nu bekroond met een Amerikaanse theaterprijs.

De Gilder/Coigney International Theatre Award is een prijs die eens in de drie jaar wordt uitgereikt. Kanshebbers zijn vrouwen die op spraakmakende wijze theater maken. Uit twintig kandidaten worden zes finalisten gekozen uit verschillende landen. Roosen was niet de enige Nederlandse kandidate: ook Nan van Houte werd genomineerd.

Roosen wint de prijs omdat ze met haar projecten sociale kwetsbaarheid niet uit de weg gaat maar juist opzoekt. WijkSafari is het meest recente voorbeeld. Voor het project adopteert een theatermaker een wijk, om zo dicht bij de belevenis van de bewoner te  komen. Het project ging zelfs de grens over, naar gevaarlijke wijken in Mexico.

De prijsuitreiking vindt 23 oktober plaats in New York.