Fragment

Vakantiehuisjes blijken geliefde investering

  1. Fragmentenchevron right
  2. Vakantiehuisjes blijken geliefde investering

Na jaren van crisis durft Nederland weerte dromen van een watervilla in Zeeland of een boerderijtje in Toscane.Vakantiehuisjes zijn een geliefde investering. Dat blijkt vandaag uit cijfers die de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) heeft gepubliceerd.

Er is al jaren een ongekende groei op de markt voor recreatiewoningen in Nederland. Nadat in 2015 - voor het eerst na jarenlange prijsdalingen - het aantal transacties van recreatiewoningen bijna verdubbelde naar 3.130 transacties, werden er in 2016 3.750 vakantiehuizen verkocht: een toename van twintig procent. Ook werd met de nieuwbouw van 1.200 recreatiewoningen een record in deze eeuw gebroken.


Lage spaarrente

Volgens de NVM is de lage spaarrente één van de voornaamste oorzaken van de toenemende verkoop. De vakantiehuisjes zijn niet alleen populair bij vakantiegangers, maar ook bij investeerders.

Frank de Groot van Vakantiemakelaar bemiddelt in vakantiehuizen van diverse aanbieders en ziet dat voornamelijk particuliere beleggers de laatste jaren vakantiehuizen aanschaffen. "Zij willen zelf vakantie vieren in zo’n huisje en het daarnaast verhuren om wat inkomsten te genereren."

Volgens Dirk Brounen, als hoogleraar Vastgoedeconomie verbonden aan de Tilburg University, is de investering in vakantiehuizen niet zonder risico. "Eén van de basisregels van beleggen is dat je het risico moet spreiden. Een investering in een tweede huis is niet voor iedereen een goed idee."

Hoogste recreatieparkdichtheid ter wereld
Nederland heeft ruim 1.500 recreatieparken. Daarmee kent ons land één van de hoogste recreatieparkdichtheden ter wereld. Bijna alle Nederlandse recreatiewoningen (95%) staan in een recreatiepark. Slechts 5% is een op zichzelf staande recreatiewoning.

Dit ligt volgens de NVM aan het ruimtelijke ordeningsbeleid in Nederland, dat gericht is op clustering van verstedelijking en het tegengaan van ongebreidelde bebouwing van natuur en landschap. Ruim 50 procent van de Nederlandse recreatiewoningen staan op een groot park met meer dan 200 woningen. In totaal gaat het om ruim 65.000 woningen in circa 270 recreatieparken. Dit zijn grootschalige parken met vaak veel voorzieningen die worden uitgebaat door grote verhuurorganisaties als Roompot, Center Parcs en Landal.