Fragment

meteorieten op je dak

  1. Fragmentenchevron right
  2. meteorieten op je dak

Een steen die in januari van dit jaar door het dak van een schuurtje in Broek in Waterland viel, blijkt een meteoriet te zijn. De eigenaren waren op het moment van de inslag niet thuis. Zij vonden de halve kilo zware, vuistdikke, zwarte steen pas de volgende dag.

In Nederland komt gemiddeld eens in de drie à vier jaar een meteoriet neer, maar die worden zelden teruggevonden. In Nederland zijn zes gevallen bekend. De laatste keer was in 1990 in Glanerbrug, bij Enschede.Toen viel er een meteoriet van 855 gram in het woonhuis van de familie Wichmann aan de Gronausestraat tussen Enschede en Glanerbrug.

En ook op 27 oktober 1873, rond 15.00 uur, worden werkers op het land in Diepenveen (bij Deventer) op een haar na gemist door een brok steen. “Deze steen viel met een verblindend licht, onder heftig sissen neder”, vertelt het handschrift in een later speciaal op maat gemaakt houten doosje.

Bijna 140 jaar later, in 2012, komt Henk Nieuwenhuis, amateurastronoom en oud-directeur van het Eise Eisinga Planetarium te Franeker, op een camping de steen tegen in de verzameling van een medekampeerder. Hij herkent hem als een koolstofmeteoriet. “Ik kon echt mijn ogen niet geloven,” herinnert hij zich. Zijn idee wordt bevestigd door onderzoek van Marco Langbroek, destijds aardwetenschapper bij de Vrije Universiteit (VU) Amsterdam. Na hun eerste scepsis is ook hun vreugde groot. Het blijkt een tot dan toe onbekende meteoriet voor Nederland te zijn.

Marco Langebroek was bij drie van de zes Nederlandse gevonden meteorieten betrokken. In Radio EenVandaag vertelt hij over de nieuwste vondst en..