Fragment

Trump in Brussel

  1. Fragmentenchevron right
  2. Trump in Brussel

President Donald Trump heeft bij zijn bezoek aan Brussel een flink aantal plooien glad te strijken, met zowel de EU als de NAVO. Politiek commentator Kees Boonman, correspondent Arjen Noorlander en diplomatiedeskundige Robert van der Roer analyseren het bezoek van Trump aan de NAVO.

Trump is in het verleden niet bepaald lovend over de EU. Hij verheerlijkte de brexit en voerde een eurosceptische campagne. In Brussel ontmoet hij de voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker en de Europese president Donald Tusk. Daarna heeft de Amerikaanse president een werklunch met de Franse president Emmanuel Macron.

In de namiddag vindt de NAVO-top plaats, waarbij 28 andere staatshoofden en regeringsleiders aanwezig zijn. Ook de relatie met de NAVO staat sinds het aantreden van Trump onder druk. Volgens hem is de NAVO zelfs ‘overbodig’. Ook heeft hij meerdere keren benadrukt dat de EU-lidstaten hun financiële bijdrage aan de NAVO moeten verhogen. De VS betaalt nu het grootste deel van de rekening.

Mark Rutte zegt bij aanvang van de top een constructieve opstelling te verwachten van de Amerikaanse president. Volgens Rutte gaat Nederland stap voor stap naar de 2%-regel, en is dat ook onderdeel van de kabinetsformatie, zo zegt hij in Radio EenVandaag.

Naast besprekingen over het budget staat er een ander belangrijk punt op de agenda: terrorisme. Gaat de NAVO meedoen aan een coalitie tegen IS?