Fragment

Strijd tegen vechtscheiding

  1. Fragmentenchevron right
  2. Strijd tegen vechtscheiding

De strijd wordt aangebonden met vechtscheidingen. Met deze taak begint oud-ChristenUnie-voorman André Rouvoet vandaag. Op verzoek van het kabinet gaat hij voorstellen bedenken om de schade door vechtscheidingen te beperken.


De opdracht vloeit voort uit een motie die, voormalig PvdA-Kamerlid Jeroen Recourt twee jaar geleden door de Kamer kreeg. Met een 'Divorce Challenge' deed hij een oproep aan de samenleving om met ideeën te komen die vechtscheidingen tegen moesten gaan. André Rouvoet gaat nu onderzoeken welke van deze ideeën zinvol en uitvoerbaar zijn.


Recourt is blij dat er wat gedaan gaat worden met de uitkomsten van zijn 'Divorce Challenge': 'Al moeten we oppassen dat het niet bij praten en onderzoeken blijft. Er moet echt iets gebeuren. Tot nu toe zochten we oplossing vaak op het formele en juridische vlak. Maar scheiden is een emotioneel proces. Door je enkel op het juridische te richten, richt je je juist op de verharding. Maar we moeten toe naar procedures die gericht zijn op verzoening. Bijvoorbeeld door het inzetten van psychologen en relatietherapeuten.'


Marsha Pinedo is kindertherapeute en oprichter van Villa Pinedo, een platform waar kinderen van gescheiden ouders ervaringen kunnen uitwisselen en elkaar kunnen helpen. Volgens haar is het goed dat er veel aandacht uitgaat naar vechtscheidingen maar moeten we ook aandacht hebben voor ouders die het juist wel goed doen.  'Uiteindelijk komt alles neer op goede communicatie. En ouders moeten zichzelf daartoe dwingen. Omdat het in het belang is van het kind. Als de communicatie tussen ouders niet goed gaat, dan komt dat op het kind neer. En dat is ontzettend belastend voor het kind.'


Jaarlijks krijgen zo’n 35.000 kinderen te maken met een echtscheiding van hun ouders. Naar schatting verloopt 10 tot 15% van de scheidingen zo problematisch dat we spreken van een vechtscheiding. Onderzoek wijst uit dat betrokken kinderen vaker problemen krijgen op school, meer crimineel gedrag vertonen, emotionele problemen ervaren, en later vaker problemen ondervinden in hun eigen relaties.