Fragment

Gehandicapt zijn betekent dus ook Undateable zijn?!

  1. Fragmentenchevron right
  2. Gehandicapt zijn betekent dus ook Undateable zijn?!

Zangeres Mira Thompson kreeg een uitnodiging van BNN voor het 5e seizoen van The Undateables. Ze voelde zich gestigmatiseerd, in een hokje geduwd. Ja ze heeft een handicap, maar maakt haar dat ook meteen undateable? Ze schreef een brief aan het Parool en legt in Radio Eenvandaag uit waarom ze zich zo over het programma opwindt.

Undateable

BNN komt met alweer het vijfde seizoen van het programma The Undateables. Een realityserie waarin jongeren met een verstandelijke of lichamelijke beperking worden gevolgd in hun zoektocht naar de liefde. Bedoeld om taboes weg te nemen rondom daten en liefde... Maar aan de andere kant ook stigmatiserend.Want als je door het programma wordt benaderd om deel te nemen, dan wordt je dus per definitie als undateable gezien, tenminste zo voelt Mira Thompson dat.

Kritiek op uitnodiging

Mira is niet de enige die niet blij was met een uitnodiging van het programma. De Vlaamse  journalist en podiumdichter Karolien Segers werd ook door BNN benaderd voor The Undateables. Zij zegt in een ingezonden stuk in de Vlaamse media: “Ik voel me een potje yoghurt in de snelverkoop. Ja ik heb een beperking en ik ben vrijgezel. Maar ik heb me in het leven nog nog nooit zo beperkt gevoeld als na het lezen van dit bericht.” BNN heeft inmiddels excuses gemaakt voor de manier waarop kandidaten benaderd zijn.

Waardigheid

Het gaat Mira vooral om haar gevoel voor waardigheid. “Wij worden vaak op tv als een soort inspiratie getoond voor de gezonde medemens.Dit zal goed bedoeld zijn, maar omdat er wordt gestigmatiseerd, worden wij niet als complexe persoonlijkheden gezien, zoals ieder ander. Zodoende heeft deze methode voor ons mensen met een beperking juist het tegenover­gestelde effect.”Ook in het dagelijks leven ervaart Mira dat mensen haar automatisch als haar handicap zien. Mira is professioneel zangeres en maakt het regelmatig mee dat ze na een optreden de opmerking krijgt dat het zo knap is dat ze kan zingen.