Fragment

"Sta stil bij je omgeving, het is prachtig!"

  1. Fragmentenchevron right
  2. "Sta stil bij je omgeving, het is prachtig!"

Als moestuinbutler kan Marieke van der Hoek-Vijfvinkel zich blijven fascineren over de groei en bloei van haar omgeving. Het zijn volgens haar dan ook de kleine dingen die het leven mooi maken.

In de interactieve moestuin kweekt Van der Hoek-Vijfvinkel groente en fruit voor diegenen die het daar te druk voor hebben. Ze merkt daarbij dat iedereen zich verbaasd over het proces. "Mensen hebben vaak geen idee waar hun eten vandaan komt. Er gaat een wereld voor ze open." 

Marieke van der Hoek-Vijfvinkel is vandaag de optimist. Haar speech lees je hier:


Hoe doe je dat eigenlijk, leven? Iedereen kan het, want we doen het allemaal. Maar hoe zorg je nou dat je het een beetje naar je zin hebt? Het zit hem in de kleine dingen.

Sta ’s morgens een half uur eerder op, loop naar de badkamer en lach naar jezelf in de spiegel. Hoe je ’s morgen opstaat is zo bepalend voor de rest van je dag.

Adem eens goed diep in, sluit je ogen en adem weer uit.

Ga naar buiten. Voel de zon op je huid. De wind door je haren.

Ga eens wat vaker naar het strand, ongeacht wat voor weer het is.

Neem een duik in de zee. Even voelen dat je leeft!

Glimlach naar mensen. Zeg ze gedag op straat.

Bereid je eigen eten. Geniet van iedere hap. Weet je eigenlijk wel hoe het spruitje groeit dat op je bord ligt? Weet je hoe lang de aardappel erover heeft gedaan om zo groot te worden? En welke reis de tomaten hebben gemaakt? Fascinerend he?!

Nog een stapje verder is het kweken van je eigen groente. De verwondering die je kunt voelen als je na een paar dagen ziet hoe alles is gegroeid. En het gevoel dat je kunt hebben als je dan eindelijk kunt oogsten. Dat geeft zoveel voldoening!

Je leeft meer met de jaargetijden. In de winter leef je anders dan in de zomer. Je ritme is anders. Je kleedt je anders. Dat wat je eet is anders.

Als je aanpast aan dat wat er gebeurt wordt het allemaal wat makkelijker. Beweeg mee, met de golven van het leven. Geen verzet.

Besef dat voor alles een tijd is. Neem de tijd om te rouwen, om lief te hebben, om te huilen en te vieren.

Als er iets moeilijks of verdrietigs gebeurt, ga het dan niet uit de weg. Durf te voelen. Durf te delen. Durf te groeien.

Neem je gedachten niet te serieus. Vertrouw op dat wat gaat gebeuren. Je kan veel meer hebben dan je denkt.

Wees tevreden met wie je bent en wat je hebt. Gun anderen hun geluk. Wees dankbaar als mensen moeite voor je doen en oprechte interesse in je tonen.

Leef voluit. Niet alsof dit de laatste dag is, maar juist met het besef dat er ook een morgen is. Die kans is namelijk veel groter.

Wees lief voor je lijf, zorg er goed voor. Leer jezelf kennen en word verliefd op je leven. Voel de vlinders in je buik en maak de wereld iedere dag een beetje mooier.