Fragment

Eerder Gehoord: olifantje Murugan komt naar Amsterdam

  1. Fragmentenchevron right
  2. Eerder Gehoord: olifantje Murugan komt naar Amsterdam

De olifanten in Artis krijgen vandaag een nieuw verblijf. De parkeerplaats van de dierentuin is verbouwd tot een ruim nieuw onderkomen. Reden voor Radio EenVandaag om in de rubriek Eerder Gehoord terug te blikken naar de jaren 50, toen het olifantje Murugan in Artis een nieuw thuis vond.

Kadootje

Artis had geen mannetjesolifant meer, alleen nog vrouwtjes. En dat vonden de kinderen in de Spaarndammerbuurt heel jammer. Er ontstond een initiatief om de samen met de kinderen aan India een olifant te vragen.

Thea de Boer schreef uiteindelijk een brief naar India en premier Nehru besloot de kleine mannetjesolifant Murugan per schip naar Amsterdam te sturen. Daar kreeg het olifantje een warm onthaal.

Met een parade door de stad werd hij verwelkomd. Murugan werd naar zijn nieuwe thuis gebracht en heeft tot zijn dood in Artis gewoond.

In het begin liep hij zelfs los door de dierentuin en veel Amsterdammers en andere bezoekers hebben nog een ritje op zijn rug gemaakt.

Later veranderde het denken over hoe dieren in een dierentuin moesten verblijven en werd Murugan het mannetje in de kudde in het inmiddels oude olifantenverblijf.

Nageslacht

Murugan heeft ondanks dat hij het enige mannetje in de groep was, niet voor nageslacht gezorgd. In de uitzending van Radio EenVandaag vertelt bioloog Charlotte Vermeulen waarom dat is.

Murugan was namelijk nog erg jong toen hij bij zijn eigen moeder en familie is weggehaald. Daardoor heeft hij eigenlijk nooit kunnen zien hoe de voortplanting in zijn werk gaat.

Er is later in Artis wel geprobeerd om het Murugan alsnog te leren. Er werd een andere mannetjesolifant te logeren gevraagd. De dierentuin had de hoop dat Murugan van deze bul het kunstje af kon kijken.

Helaas ontstond er meteen grote rivaliteit tussen beide mannetjes en konden ze eigenlijk niet samen in dezelfde ruimte zijn. Het kwam er dus niet van dat Murugan het kunstje af kon kijken.