Fragment

Opnieuw klachten personeel Aldi

  1. Fragmentenchevron right
  2. Opnieuw klachten personeel Aldi

Het regent opnieuw klachten over supermarktketen Aldi. De werkdruk is hoog, medewerkers worden onder druk gezet en personeel voelt zich niet veilig klachten aan te kaarten. Dat blijkt uit onderzoek van vakbonden FNV en CNV onder in totaal 1200 Aldi-werknemers in handen van EenVandaag. Voornaamste klacht is de structurele onderbezetting in de winkels. Volgens het personeel valt Aldi daarmee weer terug in het oude gedrag, voordat de arbeidsinspectie de winkelketen in 2013 op de vingers tikte.

FNV en CNV deden de afgelopen maanden beide onderzoek onder werknemers van de discounter. Daaruit blijkt dat het personeel zucht onder een torenhoge werkdruk. Ze klagen dat het assortiment is uitgebreid en de openingstijden zijn verruimd, maar dat het aantal mensen op de winkelvloer is teruggeschroefd. Pien Zijlstra, bestuurder bij CNV: “Het is niet een week, of alleen tijdens de vakantieperiode; de werkdruk houdt langdurig aan”.

Hoge werkdruk

70 procent van de 900 deelnemers aan de FNV-enquête zegt dat de werkdruk te hoog is en 84 procent van de 300 deelnemers aan het CNV-onderzoek klaagt over onderbezetting. Doordat veel winkels nog maar door twee medewerkers worden gerund is er geen tijd om klanten te helpen, de vakken te vullen en de winkel schoon te houden. Pauzes kunnen niet worden opgenomen en parttimers moeten zeven dagen per week beschikbaar zijn. Ook verklaren medewerkers dat winkeldieven door het personeelsgebrek vrij spel hebben in diverse filialen. Het is niet voor het eerst dat Aldi in opspraak komt door slechte arbeidsomstandigheden. In 2013 leidde dat zelfs tot een onderzoek van de Inspectie SZW. Die constateerde een te hoge werkdruk en ongewenste omgangsvormen. Volgens medewerkers zorgde de bemoeienis van de inspectie, tijdelijk, voor verbeteringen, maar is Aldi weer terug bij af. “Ik denk dat Aldi onder druk staat en dat ze daarom willen bezuinigen op personeel,” aldus Zijlstra.

Intimidatie

Behalve over de hoge werkdruk, klagen werknemers ook nog altijd over een intimiderende stijl van leidinggevenden. Kritische werknemers worden gedreigd met overplaatsing. Meer dan de helft van de Aldi-medewerkers die de CNV-enquête invulden voelt zich niet veilig om klachten te melden. De vakbonden willen dat Aldi werk maakt van structurele verbeteringen van de situatie op de werkvloer. Aldi erkent in een reactie bekend te zijn met de problemen. “Zaken als te hoge werkdruk leiden tot minder plezier, minder prestatie, hoger ziekteverzuim en meer verloop. Dat is niet goed voor onze collega’s, klanten en onze organisatie.” Aldi zegt de afgelopen maanden al 850 extra krachten te hebben aangenomen om de werkdruk te verlichten.