Fragment

Pieter de Waard (voorzitter Telstar): Pleidooi voor normaal doen in de voetballerij

  1. Fragmentenchevron right
  2. Pieter de Waard (voorzitter Telstar): Pleidooi voor normaal doen in de voetballerij

"Verdeel het geld onder alle voetbalclubs en we gaan vanzelf weer meedoen in het internationale voetbal!" 


Pieter de Waard is onze optimist. Hij is is algemeen directeur van Telstar, voetbalclub uit de Jupiler League. Hij is trots op zijn cultclub, maar maakt zich zorgen over de voetbalwereld. Het gaat niet langer om gewoon een spelletje voetbal, maar om veel te veel geld. Volgens de Waard gaat Nederland pas weer echt meedoen in de internationale voetbalwereld als het geld eerlijk verdeelt wordt onder de clubs. Nu is het zo dat de topclubs meer geld krijgen uit de mediaopbrengsten dan de mindere clubs. Pieter de Waard: “Als elke club evenveel geld krijgt, dan krijgen de topclubs eindelijk eens een beetje tegenstand. En dan wordt het Nederlandse voetbal vanzelf beter. Dan wint Feyenoord in 2026 de Champions League.”     


Pleidooi voor normaal doen in de voetballerij (Tekst Pieter de Waard):


"Het is zaterdag 6 juni 2026, onder luid gejuich neemt Feyenoord aanvoerder Tarik Tissoudali de Champions League beker in ontvangst. Terwijl Tissoudali de beker omhoog steekt ontploft de Coolsingel.In de rest van Nederland ontstaat er een waar volksfeest. Is dit de opmaat naar een succesvol WK? Ligt de weg naar de finale in Vancouver open?

Oranje onder leiding van Ronald Koeman schuttert in Canada aan alle kanten. De poulfase wordt ternauwernood overleeft.In de eerste knock-out wedstrijd gooit ‘de nieuwe generaal’ zijn elftal rigoureus om. Oranje speelt vervolgens Spanje, Denemarken, Engeland enArgentinië helemaal zoek. De finale speelt Oranje tegen Frankrijk. Er volgt een afgetekende overwinning. Terwijl Koeman de beker van zijn spelers krijgt aangereikt ontploft Nederland en rennen we massaal de straat op. Het is 7 uur in de ochtend, Nederland is nog nooit zo dronken geweest.

 

Dit hoeft geen droom te zijn, het kan werkelijkheid worden. Maar dan moet het Nederlandse voetbal wel wakker worden. De huidige geldrace zullen we nooit winnen. Ajax, PSV en Feyenoord worden geen Europese winnaars door meer geld. Wij hoeven uitsluitend het plan van, en voor hetNederlands voetbal ‘winnaars van morgen’ stipt uit te voeren. En het meest belangrijk wij moeten normaal gaan doen.


Want hoe worden we winnaar van Champions League en WK? Doordat het Nederlands voetbal in mei 2017 eindelijk wakker wordt. We kiezen niet voor een niet te volgen nieuwe competitieopzet. De kampioenspoule en andere waanzinnige lapmiddelen schuiven we resoluut terzijde.Het mediageld verdelen we eerlijk verdeeld en de kosten brengen we naar draagkracht in rekening. We gaan de competitieopzet op slechts één punt wijzigen.We kiezen voor vier degradanten in iedere divisie. Het gevolg wordt eeneredivisie, een eerste en tweede divisie met een geweldige doorstroming. Inplaats daarvan kiest het voetbal voor ALLE clubs en niet alleen voor Ajax,Feyenoord en PSV. We gaan voor iedereen zorgen. De krachtsverschillen worden daarmee minimaal. Daardoor worden Ajax, PSV en Feyenoord steeds sterker en zetten ze hun opmars binnen Europa met succes in.


Daarmee wordt de toekomst van het voetbal opnieuw bepaalt. De Europese clubs kijken jaloers naar ons lage land. Hun supporters pikken de financiële waanzin niet langer. Ze keren hun clubs massaald e rug toe en kijken massaal naar het Nederlands topvoetbal. In Nederland gaan we terug naar de basis. Spelers dragen hun eigen tassen. Ze doen hun vette auto’s de deur uit. Ze gaan op de fiets naar hun club, onderweg zwaaien ze naar iedereen en ze nemen de tijd als een supporter een praatje wil maken."