Fragment

Alarmerend aantal slachtoffers sextortion

  1. Fragmentenchevron right
  2. Alarmerend aantal slachtoffers sextortion

Jaarlijks melden zich steeds meer slachtoffers van afpersing met naaktfoto’s via internet, ook wel sextortion genoemd. Steeds vaker gaat het om volwassen mannen die met expliciete afbeeldingen afgeperst worden. Niet zelden zijn de slachtoffers senioren, soms zelfs tachtigplussers. 'Het is wachten tot sextortion ook een Nederlander fataal wordt'.

Dat zegt het Nederlandse meldpunt helpwanted.nl. Ze vinden dat sextortion nog altijd niet serieus genoeg wordt genomen door de politie. Het heeft te weinig prioriteit terwijl slachtoffers tot wanhoop worden gedreven en soms zelfs een einde maken aan hun leven. De schaamte is erg groot, de drempel om hulp te zoeken ook.

Tot en met oktober afgelopen jaar meldden zich 748 gevallen - voornamelijk slachtoffers van ‘financial sextortion’. Medewerkers van het meldpunt zien twee slachtoffergroepen. Mannen, het overgrote deel boven de 26 jaar, die afgeperst worden om geld over te maken. En jonge meiden die met een naaktfoto of video onder druk worden gezet méér materiaal te leveren.

Sextortion wordt business model, ook Nederlandse dadergroepen

De trend tekent zich ook Europees af. Reden voor de Europese politieorganisatie Europol om dit voorjaar een grote voorlichtingscampagne te starten om in alle lidstaten mensen te behoeden voor sextortion. De campagne is gericht op kinderen, maar ook voor volwassenen is de boodschap belangrijk. 

Steven Wilson, hoofd van de cybercrime afdeling van Europol EC3, zegt tegen EenVandaag dat het misdrijf zich heeft ontwikkeld. Waar het eerst voornamelijk ging om seksuele bevrediging, zien criminelen nu dat er geld aan te verdienen is. “Ze willen geld en sommigen willen de beelden om ze te verkopen en daaraan te verdienen”, aldus Wilson die in zijn thuisland Schotland betrokken was bij de zaak van Daniel Perry.

Het gaat niet meer alleen om Filipijnse of Afrikaanse bendes, waar Interpol in het verleden jacht op heeft gemaakt. Maaike Pekelharing van helpwanted.nl ziet nu ook Nederlandse dadergroepen opkomen. Afgelopen novmeber en december zijn in omvangrijke sextortionzaken verschillende verdachten gearresteerd in Amsterdam, Den Haag en Delft. 

In de landen om Nederland waarschuwen politie-organisaties en overheden al actief voor de gevaren voor sextortion. In Groot-Brittanië heeft de National Crime Agency onlangs nog een campagne gelanceerd .

Het ministerie van Justitie in de Verenigde Staten verspreidde in april 2016 een zogenoemde public service announcement waarin gewaarschuwd werd voor sextortion.

Zowel helpwanted.nl als Europol benadrukken dat voorlichting noodzakelijk is. Ben je slachtoffer van sextortion? Betaal niet: je afperser zal meer geld willen. Stuur geen foto’s, zoek hulp en doe aangifte. Dit advies geldt voor iedereen: voor tieners en tachtigjarigen.

Aydin C.: 34 slachtoffers van sextortion

Ook in de zaak rond Aydin C., die vandaag van start gaat in Amsterdam, draait het om deze twee verschijningsvormen van sextortion. C. wordt ervan verdacht 34 minderjarige vrouwen en vijf volwassen mannen te hebben afgeperst. De slachtoffers wonen over de hele wereld: Engeland, Schotland, Australië, Noorwegen, Canada en de VS. 

Hij wordt ervan verdacht de vrouwen te hebben verleid seksuele handelingen te doen voor de camera. Deze beelden sloeg hij heimelijk op en gebruikte ze als chantagemiddel om meer ‘shows’ te krijgen van de meisjes. Als zij niet opnieuw uit de kleren zouden gaan voor de webcam, zou hij de beelden verspreiden naar familie, vrienden of andere bekenden. 

 Ook volwassen, homoseksuele, mannen zouden slachtoffer zijn geworden. Bij hen zou hij op soortgelijke wijze te werk zijn gegaan, alleen deed hij zich bij hen voor als een minderjarige jongen. Op een later moment haalde hij als de vader of moeder van de minderjarige verhaal over de ontuchtige handeling. In ruil voor een aanzienlijk geldbedrag zou hij de video of fotobeelden niet verspreiden naar anderen. 

Zijn bekendste slachtoffer zou het Canadese tienermeisje Amanda Todd zijn. Todd werd jarenlang achtervolgd door een naaktfoto die op internet belandde. Ten einde raad maakte ze in 2012 een einde aan haar leven. Kort voor haar overlijden plaatste ze haar laatste ‘cry for help’ op youtube. De video ging het hele internet over. Canada wil C. in Vancouver voor de rechter hebben. De zaak hierover loopt nog.

Vandaag op radio en tv EenVandaag meer over sextortion met Steven Wilson, hoofd van de cybercrime afdeling van politie-organisatie Europol, en Maaike Pekelharing van helpwanted.nl en een verslag van de rechtszaak vanuit Amsterdam.