Fragment

De vanille verdwijnt uit de schappen!

  1. Fragmentenchevron right
  2. De vanille verdwijnt uit de schappen!

Grote kans dat je in tijden geen echte vanille meer hebt geproefd. De vanilleboon is namelijk schreeuwend duur geworden door misoogsten op Madagascar, het vanille-eiland bij uitstek. Nagenoeg alle vanilleproducten in de supermarkt bevatten helemaal geen echte vanille meer, maar synthetische aroma’s. 
Patissier Peter Remmelzwaal, ook lid van het Nederlands Patissierteam, vindt het zonde dat we zo gewend zijn aan de nepsmaak dat we een hele verkeerde gedachte hebben bij vanillesmaak. Hij werkt zelf dan ook uitsluitend met de echte vanilleboon.
De vanille is de laatste jaren steeds duurder geworden door misoogsten en corruptie op Madagascar. Dat land heeft met ongeveer 85% van de totale vanilleproductie een monopoliepositie, legt vanille-importeur Henk de Kroon van Vanille BV uit. "Er wordt veel te vroeg geoogst, omdat er veel te verdienen valt. Maar dan is de peul helemaal nog niet rijp en lekker.” De vanilleprijs is de afgelopen jaren sterk gestegen. In 2011 betaalde Henk nog zo’n 40 dollar per kilo, tegenwoordig is dat al 650 dollar per kilo. En dat voor slechte kwaliteit vanille. Zijn afnemers schakelen over op aroma’s en dus verdwijnt de echte vanillesmaak uit de supermarkt.
De mogelijke oplossing groeit in Bleiswijk. Daar is de Universiteit van Wageningen bezig met een proef om Nedervanille te kweken. Vanille van Hollandse bodem uit de kas. Peter Remmelzwaal is nog wat sceptisch en houdt het liever bij de echte vanille uit Madagascar. Henk de Kroon hoopt vooral dat ze de prijs laag kunnen houden. We moeten nog even afwachten of het gaat lukken. Vanille groeit langzaam. Het duurt 3 jaar voordat een plant vruchten krijgt. Vervolgens moet de peul 9 maanden rijpen aan de plant en daarna nog 3 maanden fermenteren. Maar over een paar jaar moeten we toch echt de eerste nedervanille kunnen proeven.
In Radio Eenvandaag spreken we met Patissier Peter Remmelzwaal en vanille-importeur Henk de Kroon. Verslaggever Joris Kreugel inspecteert samen met Wageningenonderzoeker Filip van Noort de nedervanillle.