Fragment

Wat gebeurt er met kinderen na uitzetting?

  1. Fragmentenchevron right
  2. Wat gebeurt er met kinderen na uitzetting?

Volgens kinderrechtenorganisatie Defence for Children is de situatie van zeven gezinnen die het afgelopen jaar uitgezet zijn naar Armenië erbarmelijk. De organisatie onderzocht samen met de Rijksuniversiteit Groningen hoe het de gezinnen vergaat die langer dan vijf jaar in Nederland verbleven zijn. 

In een rapport documenteren ze hoe de gezinnen moeite hebben het leven in het thuisland weer op te pakken. Lucine (17) woont met haar moeder, broertje en zusje in een koude caravan. Naar school gaat ze niet, want ze beheerst het Armeens niet en er is geen geld voor bijlessen. Defence for Children beschrijft in het rapport hoe verschillende kinderen en ouders kampen met psychische problemen. Sommigen hebben volgens het rapport een zelfmoordpoging ondernomen.

Martine Goeman van Defence for Children werkte mee aan het rapport en keerde gisteren terug uit Armenië. Zij pleit ervoor dat de Nederlandse overheid de situatie van kinderen die zijn uitgezet beter in de gaten houdt, en de kinderen ondersteunt bij het wortelen in het land van herkomst.  In radio EenVandaag een gesprek met Goeman en Sjoerd Sjoerdsma, Tweede Kamerlid voor D66, over de verantwoordelijkheid van Nederland voor de naar Armenië uitgezette kinderen.

Ook is Radio EenVandaag op reportage bij Reinoud van der Linden,mentor van de 17-jarige Eduard die vorig jaar naar Armenië werd uitgezet.Volgens Van der Linden gaat het niet goed met de licht-autistische Eduard: hij is bang en komt nauwelijks buiten. Daarnaast spreekt hij de taal niet en moet daarom op school weer onderaan beginnen. Van der Linden bewoog hemel en aarde om Eduard in Nederland te houden, zo haalde hij meer dan 40.000 handtekeningen op, maar is daar niet in geslaagd.