Fragment

Opener: Nederlandse voetbalstadions lopen leeg

  1. Fragmentenchevron right
  2. Opener: Nederlandse voetbalstadions lopen leeg

De voetbalstadions in de Eredivisie lopen langzaam maar zeker leeg. Dat blijkt uit een analyse van EenVandaag. Bij meer dan de helft van de clubs is het gemiddeld aantal toeschouwers de afgelopen vijf jaar gedaald:“Het is alarmfase 1, er moet iets veranderen.” vindt sporteconoom Pieter Nieuwenhuijs.


Bij tien van de huidige eredivisieclubs daalde het aantal toeschouwers in de afgelopen vijf seizoenen. Bij Vitesse (18%) FC Twente (17%), SC Heerenveen AZ (14%) en FC Groningen (11%) is de daling het sterkst. Ook bij ADO Den Haag, Willem II, Heracles Almelo, Roda JC en PSV zijn de toeschouwersaantallen gedaald. Alleen bij Excelsior (17%), FC Utrecht (10%) en PEC Zwolle (8%) is een stijgende lijn te zien in deze periode. De rest van de clubs bleef ongeveer gelijk.


Jan van Halst, commercieel directeur van FC Twente weet ook wel waar de snelle daling van komt bij zijn club. "FC Twente speelde een jaar of 5 a 6 geleden helemaal vol, toen speelden we om het kampioenschap. Hoe hoger je speelt, hoe meer publiek je trekt."


Nieuwenhuis signaleert een structurele trend: “Dit heeft alles met kwaliteit te maken. Die is zichtbaar afgenomen. Dagjesmensen verkiezen de dierentuin of een pretpark inmiddels boven een voetbalwedstrijd. Alleen de echte fans blijven over."
Hij pleit voor een nieuwe competitieopzet, waarin de zes beste clubs niet twee keer, maar vier keer tegen elkaar spelen. “Meer topduels maken de competitie spannender en attractiever. In België is dit model ook ingevoerd en daar heeft het zijn vruchten afgeworpen.”