Fragment

Marc de Hond vs. Transavia

  1. Fragmentenchevron right
  2. Marc de Hond vs. Transavia

Gisteren was in TrendingVandaag al te horen over de video die presentator en theatermaker Marc de Hond maakte over zijn ervaring met Transavia. De vliegtuigmaatschappij biedt geen faciliteiten voor rolstoelgebruikers die tijdens een vlucht naar het toilet moeten. De Hond werd hiermee geconfronteerd op een 4,5 uur durende vlucht, en moest vervolgens zijn hoge nood ophouden.


De video die hij op Facebook plaatste, ging de afgelopen dagen viral. De Hond vertelt over wat hij te horen kreeg toen hij tijdens zijn vakantie belde met Transavia, na de ervaring die hij in het vliegtuig had. "De procedure is dat dan een stewardess het vliegtuig ingaat om te  kijken of er vrijwilligers zijn die mij naar het toilet willen tillen. Medepassagiers dus." Andere vliegtuigmaatschappijen bieden juist kleine rolstoeltjes aan, die in het gangpad passen en zo passagiers naar het toilet kunnen vervoeren. Transavia heeft aangegeven deze rolstoeltjes niet mee te kunnen nemen aan boord.


"Er worden al 55.000 gehandicapte mensen per jaar door Transavia verplaatst. Vaak zijn dat waarschijnlijk mensen die wel nog een klein stukje kunnen lopen, of kinderen. Maar er zijn ook mensen zoals ik die helemaal niet kunnen lopen en toch graag naar het toilet zouden willen," zegt de Hond. "Het is een kleine moeite om dan toch een rolstoeltje mee te nemen aan boord als daar om wordt gevraagd."


Transavia heeft inmiddels gereageerd op de commotie rondom de online video. "Ze hebben beloofd erover na te denken. Misschien zijn ze ook nooit geconfronteerd met het probleem, en gaan ze het hopelijk nu verbeteren." Marc de Hond wil nog wel een ding benadrukken: "Ik ben helemaal niet boos op Transavia. Ik ben gewoon een beetje verbaasd hoe ze het doen."