Fragment

Feit of Fictie: Oude droger verbruikt 10 keer zoveel als wassen op 30 graden

  1. Fragmentenchevron right
  2. Feit of Fictie: Oude droger verbruikt 10 keer zoveel als wassen op 30 graden


Uw wasmachine heeft u waarschijnlijk al wel eens vervangen door een nieuwer en zuiniger model. Maar hoe oud is uw droger? Verslaggever Bart van Zoelen van het Parool heeft nog een oud besje staan uit 1997 en claimt dat zijn droger maar liefst 10 keer zoveel energieverbruikt als wassen op 30 graden.

Droger minder zuinig dan wasmachine

Joyce Donat, woordvoerder van de Consumentenbond zegt dat drogers inderdaad meer energie verbruiken dan wasmachines.  “Tien keer op 30 graden wassen met A+++ wasmachine kost evenveel stroom als één keer drogen met zo’n oude droger.” Ook Marieken Stolk van Mileucentraal zegt“dat het heel goed kan dat een was drogen in een oude droogtrommel tien keer zoveel energie kost als een wasje in je nieuwe wasmachine.” Feit dus.

Vliegen naar Rome

Maar Bart van Zoelen deed nog meer uitspraken over zijn oude droogtrommel. Zo zegt hij “Als we deze droogtrommel 200 keer per jaar gebruiken, stoten we net zoveelCO2 uit als een vliegtuigpassagier in een enkeltje naar Rome.” Ook die uitspraak hebben we natuurlijk even bij Milieucentraal voorgelegd.  Volgens Marieken Stolk halen we met de CO2uitstoot van de droger Rome net niet, maar komen we zeker in Nice uit. Ook de Consumentenbond is voor ons aan het rekenen gegaan. Zij berekenen: “ Als je 200 keer per jaar met je oude droger droogt, dan kom je op zo’n 226 kilo CO2. Als je vervolgens kijkt wat vliegen naar Rome aan CO2 oplevert kom je aan 260 kilo CO2 per reiziger. “ Ook net geen reis naar Rome dus, al merkt Joyce Donat van de Consumentenbond op dat je er met een beetje wind mee en een snel vliegtuig wel komt.

Conclusie

Een twintig jaar oude wasdroger verbruikt inderdaad tien keer meer energie dan een  A+++ wasmachine met een dertig graden wasje.  

Als we de CO2uitstoot van 200 keer drogen met zo’n oude droogtrommel vergelijken met de CO2uitstoot van een enkele vliegreis naar Rome dan kan de uitspraak kloppen, als de wind en het vliegtuig een beetje meewerken.

Dus droogtrommel eruit, wasrekje erin, en je kunt een extra vliegreisje maken zonder meer CO2 uit te stoten. Al ging het hier wel om een enkele reis…