Fragment

Eerder gehoord: roofdier niet langer bedreigd met uitsterving

  1. Fragmentenchevron right
  2. Eerder gehoord: roofdier niet langer bedreigd met uitsterving

Het sneeuwluipaard is populair bij jagers en natuurfotografen en was lange tijd een prominent op de lijst met bedreigde diersoorten. Maar de status van deze grote katachtige is veranderd naar ‘kwetsbaar’. Het directe gevaar van uitsterving is afgewend, maar bescherming blijft wel noodzakelijk. 

 

Een roofdier dat van ‘bedreigd’ naar ‘kwetsbaar’ gaat, dat hebben we ook meegemaakt op Nederlandse bodem. In 1980 waren er in Nederland nog maar 1200 dassen. Na tomeloze inzet van (onder andere) Jaap Dirkmaat van stichting Das&Boom kwam de dassenpopulatie in Nederland er weer bovenop. Zo’n tien jaar geleden verdween de das van de lijst Bedreigde zoogdieren in Nederland. Tegenwoordig leven er zo’n 6000 in het wild.

 

Overlast

“De das is kwetsbaar door zijn levenswijze: als je wilt kun je alle dassen in een week uitroeien.” Dat komt doordat ze hun leven lang in dezelfde burcht wonen, en ze zijn bijna altijd thuis. Hun grootste vijand is de mens. Nu de das uit de dood is opgestaan, stijgt het aantal klachten over overlast die de das veroorzaakt. 

 

 Vooral boeren zijn niet blij met het burchten gravende dier. “Terwijl de schade niet groot is, en vaak grotendeels vergoed wordt door de overheid,” zegt Jaap Dirkmaat. Het ‘gezeik’ is hem een doorn in het oog. “Zitten we op 6000 dassen, wordt dat niet als een succes gevierd, maar meteen gezien als een probleem!”

 

De enige échte plaag is volgens de natuurbeschermer van ’t eerste uur de mens. In EenVandaag vertelt Jaap Dirkmaat over zijn liefde en strijd voor de kwetsbare das.