Fragment

Ronald de Groen verzamelt Noord-Koreaanse propagandakunst

  1. Fragmentenchevron right
  2. Ronald de Groen verzamelt Noord-Koreaanse propagandakunst

Noord-Korea als idyllische heilstaat. Als je de schilderijen mag geloven die deze maand in de Grote Kerk in Goes hangen, is er niets aan de hand in het land dat deze dagen zo in de clinch ligt met Amerika. Ronald de Groen raakte gefascineerd door Noord-Koreaanse propagandakunst en besloot deze verzameling aan te leggen: "De kwaliteit is zo ontzettend goed. Het kleurgebruik is waanzinnig."


Losers


De Groens fascinatie voor Noord-Koreaanse kunst begon rond de eeuwwisseling. Een goede vriend van hem, Willem van der Bijl, nam wat schilderijen voor hem mee uit het Aziatische land. Sindsdien was hij verkocht: "De Amerikanen worden letterlijk als boos afgeschilderd, de Japanners als losers... met donker kleurgebruik en in schaduwen. Terwijl de heroïsche Koreanen in helder licht worden weergegeven." 


Inmiddels heeft De Groen naar eigen schatting ruim 3500 Noord-Koreaanse schilderijen in zijn bezit. Een van zijn favorieten is 'De bevrijding van Noord-Korea', waar de soldaten als helden worden onthaald door het volk na afloop van de Korea oorlog. "Terwijl die oorlog eigenlijk als verloren werd beschouwd," vertelt hij.


Les

De Groen hoopt dat een museum uiteindelijk zijn hele collectie zal tentoonstellen. "Ik denk dat het voor volgende generaties heel belangrijk is dat dit soort kunst bewaard blijft. Het leert ons dat geschiedenis maakbaar is. Je zag het bij de val van de Sovjet-Unie.. hoeveel schilderijen en beelden daar zijn verbrand en vernield. We hebben nu in ieder geval een deel veilig gesteld." 


De tentoonstelling “Gelukkig in Noord-Korea” is nog tot 4 september te zien in de Maria Magdalenakerk in Goes.