Fragment

Psychiaters: Te veel Syriërs met een trauma zitten zonder goede hulp

  1. Fragmentenchevron right
  2. Psychiaters: Te veel Syriërs met een trauma zitten zonder goede hulp

Te veel Syriërs lopen rond met een ernstig oorlogstrauma zonder hulp die ze nodig hebben. Dat zeggen psychiaters tegen EenVandaag. Dat belemmert niet alleen de integratie, maar belast ook hun leven en kan in een enkel geval zelfs leiden tot incidenten. Naar schatting kampt zeker 10% van de Syrische migranten met een trauma. 

'De tolk is de spil waar het om draait', zegt vrijwilligster Nieke Schokkenbroek van Dokters van de Wereld. 'Er is véél onuitgesproken verdriet. Mensen hebben zo ontzettend veel verloren. Dat is voor geen Nederlander voor te stellen.' 

Ook Marjolein van Duijl hamert op het belang van tolken. Zij is psychiater en voorzitter van de Taskforce Vluchtelingen van de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie. Tolken zijn belangrijk, om de trauma's te bespreken en te behandelen. Toch zijn die tolken vaak niet beschikbaar, omdat de vergoeding stopt als de vluchtelingen het AZC verlaten en een eigen kamer of huis krijgen toegewezen.

Volgens van Duijl wordt er daardoor niet altijd goed doorverwezen. Maar ook administratie en procedures kunnen in de weg zitten. Haar collega Aram Hasan maakte dat ook mee. In 200 vluchtte hij uit Syrië. Hij maakte ruzies mee in AZC's en moest flink zijn best doen om Nederlands te leren, te mogen studeren en hier werkzaam te zijn als psychiater. Nu is hij werkzaam bij stichting '45, die slachtoffers helpt met oorlogstrauma's.