Fragment

"Ik werd wereldkampioen modelzweefvliegen dankzij vrienden"

  1. Fragmentenchevron right
  2. "Ik werd wereldkampioen modelzweefvliegen dankzij vrienden"

Vincent Merlijn uit Elst werd vorige week wereldkampioen modelzweefvliegen in Oekraïne en won daarmee de wedstrijd van zijn leven. Dat uitgerekend hij - als enige Nederlander ooit - 120 andere internationale deelnemers achter zich liet, kan hij nog steeds niet helemaal geloven.


Schilderen

Van zijn vorige hobby maakte Merlijn zijn werk: muurschilderingen maken met een airbrush. Van zijn vader geleerd, want zijn grootste hobby heeft hij ook niet van een vreemde. Merlijn: "Mijn vader is helemaal gek op vliegen en modelvliegtuigen. Bij ons thuis waren modelvliegtuigen normaler dan een auto.’’ Toch is hij pas zes jaar geleden begonnen met trainingen voor modelzweefvliegen en wist hij in korte tijd op te klimmen tot wereldkampioen.


Modelzweefvliegen

Bij een wedstrijd modelzweefvliegen in de klasse (F3K) waar Merlijn aan mee doet, is het de bedoeling dat een modelvliegtuig met pure spierkracht de lucht in geslingerd wordt. Vervolgens is het vliegtuig met een afstandbediening bestuurbaar. 


EMBEDDEN! Voorbeeld modelzweefvliegen tijdens WK in Oekraïne 

(Video)


Dure hobby

Hij kan niet rondkomen van wedstrijden modelzweefvliegen. Sterker nog, hij is er meer geld aan kwijt dan dat hij eraan verdient. “Je moet alles uit eigen zak betalen. Het inschrijfgeld voor wedstrijden, de reiskosten, de modelvliegtuigen.’’ Gelukkig heeft hij voor dat laatste een sponsor gevonden en een vriend bood aan om naar Oekraïne te rijden voor het WK. “Dat ik het WK gewonnen heb, heb ik echt te danken aan mijn vliegvrienden.”

Stapje terug

Nu hij weer in Nederland is, komt het langzaam het besef. “In de wereld van modelzweefvliegen is dit het hoogst haalbare.’’ Hij heeft besloten om een stapje terug te doen voor het thuisfront. Zijn vriendin steunt hem onvoorwaardelijk, maar "het moet natuurlijk wel leuk blijven thuis, met twee kleine kinderen.’’