Jonge doctor: Hille Koppen over migraine
- Fragmenten
- Jonge doctor: Hille Koppen over migraine
Heftige, bonzende hoofdpijn die wel drie dagen lang kan duren. Zo’n twaalf procent van de mensen heeft last van migraine. Hille Koppen promoveerde onlangs op onderzoek naar de hersenaandoening, waarvan nog altijd niet helemaal duidelijk is wat de oorzaak is.
Migraine is gelinkt aan beroerte en herseninfarcten. Maar op welke manier? Koppen onderzocht het verband tussen deze aandoeningen. Hij vergeleek mensen met migraine, ‘migraineurs’, onderling, en met mensen zonder migraine. Koppen toonde aan dat schade in de hersenen van migraineurs niet wordt veroorzaakt door de migraine-aanval an sich. Een optelsom van individuele aanvallen leidt namelijk niet tot meer (of minder) hersenveranderingen in vergelijking met anderen.
Koppen concludeert dat het onwaarschijnlijk is dat migraine zelf causaal een rol speelt bij hersenverandering. Waarschijnlijk spelen genen of de vaataandoening endotheel dysfunctie een rol.
Braken
Een migraine-aanval kan wel drie dagen duren. En de hoofdpijn komt vaak niet alleen: bij een aanval komen vaak ook misselijkheid, braken en een overgevoeligheid voor licht en geluid kijken. Het kan daardoor een flinke impact hebben op iemands leven.
Onderzoek
Momenteel is Koppen alweer bezig aan zijn volgende onderzoek naar migraine, over anti-migrainemedicijnen. Een aanval wordt vaak behandeld met anti-migrainemedicijnen (zogenaamde triptanen) maar wanneer deze te vaak worden gebruikt ontstaat medicatie-afhankelijke hoofdpijn. Er is op dit moment nog geen goede behandeling beschikbaar om het afbouwen van de medicatie te vergemakkelijken. Koppen zoekt voor dat onderzoek nog deelnemers. Het gaat om specifieke migrainepatiënten die meer dan tien dagen in de maand de medicijnen gebruiken. Meer informatie daarover is te vinden op deze website, of mail naar hoofdpijncentrum@hagaziekenhuis.nl.
Video niet beschikbaar