Fragment

'Elke zonverbranding is er één teveel'

  1. Fragmentenchevron right
  2. 'Elke zonverbranding is er één teveel'

De zon schijnt deze dagen volop. Verbranden is niet goed, weten we, maar volgens dermatoloog Jorrit Terrazijn we ons nog altijd niet voldoende bewust van de gevolgen van teveel zon, en dat komt ons duur te staan: "een huidkanker-epidemie is op dit moment gaande."

Onbeschermd de zon in gaan verhoogt het risico op huidkanker. "We weten uit onderzoek dat een witte bleke huid die een volle zon te verduren krijgt het risico op huidkanker enorm verhoogt," zegt Terra, verbonden aan het Isala Dermatologisch Centrum in Zwolle. Maar dat effect merk je pas op de lange termijn, of zoals dr Kelder zegt: "het bonnetje krijg je later."

Er is geen getal te noemen van het aantal keer dat je verbrand moet zijn om huidkanker te krijgen, vertelt Terra. Maar volgens Jorrit is elke zonverbranding er één te veel. "Het is een optelsom. Zonverbranding beschadigt het DNA in de huid. Die schade kan niet allemaal gerepareerd worden." Op termijn kan die schade leiden tot huidkanker.

Zonnebank

Het klopt dat een huid die meer gewend is aan de zon, beter tegen UV-straling kan. Maar het is een misverstand dat je door een lentebezoekje aan de zonnebank beter beschermd de zomer in kan. "Voorbruinen in de zonnebank is niet slim." In bepaalde landen is hij zelfs verboden. Terra: "ik vind niet dat de zonnebank verboden moet worden, maar wel dat mensen goed moeten worden voorgelicht."

Tegenstrijdig

Als dermatoloog weet Jorrit ook dat zon in zekere zin goed is voor de mens. "Je wordt er blijer van, er komen endorfinen vrij." En laten we natuurlijk de vitamine D niet vergeten die we halen uit zonlicht. We mogen van de dermatoloog daarom dus wel nog gewoon buiten komen. "Maar ga op de juiste momenten in de schaduw."