Fragment

Daar waar oermeisje Lucy botst met Lady Gaga

  1. Fragmentenchevron right
  2. Daar waar oermeisje Lucy botst met Lady Gaga

Lucy was een oermeisje. Haar skelet werd rond 1970 opgegraven in Ethiopië. Drie miljoen jaar geleden viel ze daar uit een boom en stierf. Het lijkt zo lang geleden en toch verschillen wij maar heel weinig van haar, qua genen en instinct. In cultureel opzicht is onze evolutie echter met grote stappen vooruit gegaan. We denken nu dat ons gedrag eerder wordt beïnvloed door Lady Gaga dan door Lucy. Maar is dat wel zo? Professor dr. Mark van Vugt legt in dr Kelder en Co uit hoe de oermens in ons een verklaring is voor veel maatschappelijke problemen.

Eigenlijk lijken wij in onze oerdriften nog heel erg op Lucy. Onze biologische evolutie gaat veel minder snel dan onze culturele evolutie is gegaan. Wij hebben met al onze intelligentie een maatschappij gemaakt die zich heel snel ontwikkelt, dat kunnen onze oerdriften lang niet altijd bijbenen en dus ontstaat er een groot verschil tussen die twee. "Er is een grote mismatch tussen wie we zijn en de wereld die we hebben gemaakt", zegt Van Vugt.

"De landbouwrevolutie is de grootste fraude in de geschiedenis", zegt Van Vugt. "Die revolutie, zo'n 10.000 jaar geleden, heeft voor heel veel goede dingen gezorgd, daardoor wonen wij in dorpen en steden en zijn we voedsel gaan verbouwen zodat we minder honger hadden. We leven daardoor langer en zijn gezonder. Maar het komt ook met beperkingen.  Die mismatch laat eigenlijk zien dat we sinds die landbouwrevolutie contant bezig zijn om oplossingen te bedenken voor problemen die we zelf gecreëerd hebben. Denk aan klimaatverandering, aan een pandemie."

Van Vugt publiceert op 16 juli een boek met de titel Lucy, Darwin en Lady Gaga in dit boek beschrijft hij veel verschillende manieren waarop deze mismatch zich manifesteert. Dat varieert van een antwoord op de vraag waarom wij kamperen zo fijn vinden tot bespiegelingen op racisme.

Video niet beschikbaar