Fragment

De jagende vrouw

  1. Fragmentenchevron right
  2. De jagende vrouw

Mannen jagen en vrouwen verzamelen. Vorige week publiceerde het tijdschrift Science onderzoek waaruit blijkt dat de heroïsche jacht niet alleen is voorbehouden aan mannen. Niets nieuws, weet antropoloog dr. Gosewijn van Beek, die in de jaren zeventig al onderzoek deed naar de rolverdeling bij inheemse volkeren.

Van Beek deed antropologisch onderzoek in Papua-Nieuw-Guinea bij een Papoea-gemeenschap, in1978 en 1979. Het dagelijks leven was daar moeizaam, zegt Van Beek. "Ik zat in het oerwoud bij een groep van ongeveer drieduizend mensen. Men leeft daar van tuintjes, jagen en verzamelen." Dat jagen was het onderzoeksonderwerp voor Van Beek. "De oorspronkelijke opzet van het onderzoek was om te achterhalen wat nou daadwerkelijk de efficiëntie van de jacht was. Die jachtinstrumenten zouden wij vanuit westerse optiek zeer inefficiënte wapens hebben gevonden." Maar wat hij en passant ontdekte was dat vrouwen een grotere rol in de jacht spelen dan altijd werd aangenomen. "Het is niet zozeer de groot-wildjacht die van belang, maar het feit dat vrouwen in het algemeen een veel grotere rol speelden in de proteïne-voorziening."

"De groot-wildjacht is maar één aspect van het verhaal", zegt Van Beek. "Vrouwen leverden een hele grote maar grotendeels onzichtbare bijdrage aan de kleine wildjacht. En die was veel effectiever dan de grote wildjacht." In dr Kelder en Co neemt hij dr. Rosanne Hertzberger en luisteraars mee naar het eiland en vertelt de verhalen van de inheemse volkeren aldaar.