Fragment

De ongestelde vraag: leidt het celibaat tot kindermisbruik?

  1. Fragmentenchevron right
  2. De ongestelde vraag: leidt het celibaat tot kindermisbruik?

Paus Franciscus werd deze week beschuldigd van het dichthouden van de beerput. Het blijft natuurlijk een afgrijselijke kwestie. Bij dr Kelder overheerst er één dr Kelder prangende vraag: maakt het celibaat dat er eerder misbruik wordt gepleegd? dr Kelder stelt hem aan priester en hoogleraar Antoine Bodar.

En zo geschiedde. Kelder: "Vader. De katholieke kerk eist van haar volgelingen zoals u het celibaat. Is dat niet een onmenselijke eis, die leidt tot dit soort uitspattingen dat ze aan kindjes gaan zitten?"   

Seksloos leren leven

Bodar noemt het belangrijk dat onderzocht wordt of daar inderdaad een verband tussen bestaat. "Het is nog niet bewezen. Het hoeft ook niet zo te zijn: het is een kwestie van leren omgaan met niet seksueel actief zijn. Dat thema is in onze dagen onbegrijpelijk, zeker in de seculiere media." Volgens Bodar is het wel degelijk te leren om seksloos te leven. "Maar het kan niét als je niet gelooft in waar je voor gekozen hebt, en waar je voor gekozen bent."
"Ik kan het eigenlijk niet zeggen, maar tegen u durf ik het toch wel te zeggen" begint Bodar. "Ik schaam mij een beetje om het te zeggen, maar het gaat om 3 procent van de priesters. Alle anderen hebben er kennelijk niet zo’n groot probleem mee."
Bodar vervolgt: "de katholieke kerk heeft het grootste probleem ermee dat wij menen te moeten zeggen hoe mensen moeten leven, en dat nu is gebleken dat een aantal van die mensen niet leven wat ze leren. Dat is de schande waar wij onder gebukt gaan." Het boetekleed zal de komende twintig jaar dan ook nog niet afgedaan worden, zegt Bodar. "Dat is bij mij voorbij mijn kist."