Fragment

Jongeren: amfetamine in plaats van idealen

  1. Fragmentenchevron right
  2. Jongeren: amfetamine in plaats van idealen

De huidige generatie jongeren moet een nieuwe revolutie ontketenen. Reden? Ze werken veel te hard. Dat stelt dr. Tom ter Bogt, hoogleraar populaire muziek en jeugdcultuur aan de Universiteit Utrecht. 

Eind jaren zestig stonden jongvolwassenen nog op de barricades in de overtuiging de wereld te veranderen en gingen ze nog naar festivals met het gemoed vol idealen. Veertig jaar later loopt de jeugd vooral warm op het digitale platform en gaan ze vol drugs naar festivals. 

Mei '68

Met enige weemoed denkt Ter Bogt terug aan de meidagen van 1968, toen een generatie zich verzette tegen van alles, met name tegen de arbeidscultuur. Jezelf kapot werken voor het grootkapitaal. 

Waar zijn de idealen van de jeugd van tegenwoordig gebleven? De gebalde vuist is ingewisseld voor de handjes in de lucht op party's. De millenial werkt hard, meent Ter Bogt, maar in de vrije tijd wordt er niet meer gerebelleerd.

Speed

Dus wat doet de jongere anno nu dan? Feesten. En goed ook! Festival na festival struint de jeugd af, een hele zomer lang. Van alles wordt naar binnen gewerkt: speed, ecstasy, xtc-light, LSD, etc. Amfetamine in plaats van idealen.

Braaf

Is de jeugd (los van de medicinale losbandigheid) te braaf geworden? Ja, zegt professor Ter Bogt. Behalve dat het de drugsindustrie - vaak maffioos - in stand houdt, heeft Ter Bogt met die drugs niet zo'n moeite. Maar dat jongeren maar wat aanklooien op sociale media, op steeds latere leeftijd seks hebben en verder niet veel meer doen dan feesten is toch op zijn minst wel een beetje soft te noemen.

Derhalve, hup! De barricaden op!

Video niet beschikbaar