Fragment

Minister Hoekstra schiet met hagel op fintech

  1. Fragmentenchevron right
  2. Minister Hoekstra schiet met hagel op fintech

Minister Hoekstra werkt aan het aanscherpen van de bonuswet. Minder extraatjes voor bankiers maar dus ook voor mensen in andere financiële beroepen, zoals ook de fintech-industrie. "Er wordt met hagel geschoten", zegt fintech-advocaat Constant van Tuyll van Vesper advocaten in dr Kelder en Co.  

In het wetsvoorstel worden strengere regels voorgesteld voor de flexibele beloning, ofwel de bonus. Voor veel jonge fintech-startups is dat een probleem.

Fintech staat voor financiële technologie. Het gaat dan om startups die met nieuwe technologie taken van banken overnemen. Denk bijvoorbeeld aan het regelen van het betalingsverkeer tussen een klant en een webshop. Een bedrijf als Adyen begon ooit als een fintech-startup en is nu een beursgenoteerd bedrijf met een enorme waarde.

"Voornaamste bezwaar vanuit de fintech-wereld is dat de regels die voor banken gelden ook voor deze kleine bedrijfjes gaan gelden, omdat ze door de wet ook worden gezien als een financiële onderneming. Daardoor ontstaat er een buitenproportionele regeldruk", zegt advocaat Van Tuyll.

Geen lobby

Het probleem is dat de fintech nog niet effectief voor zichzelf op kunnen komen."Er is geen professionele lobby in deze sector. Het zijn allemaal millennials, die houden zich daar niet zo mee bezig. Banken hebben de Nederlandse Vereniging van Banken, verzekeraars het Verbond van Verzekeraars. Bij deze bedrijfjes heb je geen lobby en dat wreekt zich wel een beetje."

"Gaat de maatregel bedrijfjes wegpesten?", vraagt dr Kelder. Van Tuyll: "ik las vandaag wel in de krant dat biotech-bedrijven weggaan uit Nederland vanwege de regeldruk. En ik sluit niet uit dat dat ook met fintech gaat gebeuren. Je ziet ook dat deze maatregelen de groei remmen. Als je geen flexibele salarissen mag betalen maar je inkomsten in het begin wel heel flexibel zijn, ja dat gaat niet goed."

Video niet beschikbaar