Fragment

Kerst is een feest voor China

  1. Fragmentenchevron right
  2. Kerst is een feest voor China

De Amerikaanse invloed op het kerstfeest is onmiskenbaar. Maar gaat dat veranderen nu China de snelst groeiende economie ter wereld is?  "Hoe ziet kerst er over 50 jaar uit als China zijn despotische invloedssluier over de wereld heeft gelegd?", vraag Eric Smit in dr Kelder en Co.

"Jij hebt het over 50 jaar, maar eigenlijk vieren we allang een Chinese kerst", zegt Manya Koetse, sinloog en trendwatcher. "Als je kijkt in je eigen huiskamer of in de winkels, van de bomen tot de nepsneeuw en de rendiertruien, alles is gemaakt in China. China is echt hét kerstland."


Geld moet rollen

Onze feestdagen zijn dus voornamelijk een feest voor de Chinese kassa. "China verdient van alle landen ter wereld het meest aan kerst. Als je de stad bekijkt waar al onze kerstspullen worden gemaakt, daar zijn de mensen heel rijk. En dat zal ook zo blijven zolang wij al die spullen blijven kopen."

Chinezen vieren zelf geen kerst. "Jongeren gebruiken het als een excuus om uit te gaan en nieuwe kleding te kopen, maar het is absoluut geen spiritueel feest", zegt Koetse. "Het gaat niet om Jezus maar om Santa." Daar komt bij dat Mao Zedong (de grondlegger van de Volksrepubliek) op tweede kerstdag jarig is. "Daar wordt natuurlijk wel bij stilgestaan, want het communisme is nog altijd het belangrijkste in China", besluit Koetse.

Video niet beschikbaar