Fragment

'Gelijkheid tussen de seksen is een farce'

  1. Fragmentenchevron right
  2. 'Gelijkheid tussen de seksen is een farce'

Naast kapitaal in de vorm van geld, kennis en ervaring beschikken we over iets dat dr. Kaouthar Darmoni omschrijft als erotisch kapitaal. Mannen én vrouwen moeten daar veel beter gebruik van leren maken, want het kan een enorme bron van energie en kracht zijn. We moeten de verschillen tussen mannen en vrouwen leren benutten, betoogt ze in dr Kelder en Co.

De ideologie in Nederland is: iedereen is gelijk. "Dat is een farce", zegt Darmoni, directeur van Atria, het kennisinstituut voor emancipatie en vrouwengeschiedenis. "C’est une illusion. En uiteindelijk verlies je als vrouw heel veel met het genderneutrale gedoe. Want je moet heel veel dingen opgeven." Ze mist hier, net als in Scandinavië waar ze tijdelijk woonde, de polariteit tussen mannen en vrouwen. Want het verschil tussen de seksen maakt het leven volgens haar veel interessanter.

"Ik heb hier het calvinisme ontdekt", lacht Darmoni. De van oorsprong Tunesische kwam naar Nederland vanwege haar liefde voor de schilder Johannes Vermeer. Al snel constateerde ze dat er in Nederland een hoop schaamte is. Dat is al terug te zien in woorden die we voor lichaamsdelen hebben: schaambeen, schaamhaar, schaamlip."In Tunesië noemen we de lippen van vrouwen paradise gates (paradijsdeuren, red.). Die schaamte voort uit het calvinisme."

Darmoni pleit ervoor dat wij, dorre calvinisten, meer gebruik gaan maken van ons ‘erotisch kapitaal’. "Erotisch kapitaal heeft niets te maken met seks. Het heeft verschillende elementen. Het eerste is: schoonheid", legt Darmoni uit. "Daarnaast heb je charisma. Sex appeal, levendigheid, the way you move your body. Zelfpresentatie. Wat je draagt, parfum, accessoire, kleding. Humor: très important." Allemaal onderwerpen waar de gemiddelde Nederlander niet veel mee opheeft. Een calvinist voert oorlog tegen zijn eigen lichaam, meent Darmoni. "Het is totaal opposite."

Toen Darmoni in Nederland kwam was de sfeer tussen mannen en vrouwen op een zekere manier ongezond. "Er was een bepaalde…. Hoe kan ik dat netjes zeggen? Ik zeg het gewoon zoals het is. A Little bit mannenhaat ook. Ik vond dat echt verschrikkelijk. Er was een totaal gebrek aan dankbaarheid en empathie, begrip voor de man." In die zin zit er volgens Darmoni ook een heksenjacht-aspect aan de #metoo-discussie.

Er is na #metoo een soort ongemak geslopen in de verhoudingen tussen man en vrouw. Belangrijk, volgens Darmoni, want het patroon van geweld van mannen richting vrouwen moet doorbroken worden. De manier waarop je dat doet, is essentieel.

 Sensualiteit is inherent veilig, legt Darmoni uit. "Als je in een sensuele sfeer zit, en je kent allemaal de regels, zit je safe. Maar in de westerse cultuur, en in het bijzonder in Nederland, is de erotische cultuur geen onderdeel van het DNA. Mensen hebben seks ontdekt via porno en seksualisatie, maar niet via sensualiteit die eigenlijk veilig is."

"Vrouwen zijn bang voor hun erotisch kapitaal. Ze weten niet hoe ze ermee om moeten gaan." Ze vraagt zich af waarom we zo bang voor en tegen schoonheid zijn. Het hele lijf is gevaarlijk, gaan we niet doen en zéker niet in het zakelijke leven. Mannen zijn gegeneerd, weten niet wat ze moeten doen en zijn fucked up met pornification…. Het is een beetje een grote spagaat”, verklaart Darmoni.

De Atria-voorzitster wil de omgang tussen mannen en vrouwen naar een hoger niveau tillen. "Ik geloof in de entiteit van mannelijkheid en vrouwelijkheid. Het is up to you hoe je dat gaat mixen. Waar wij naartoe gaan is dat het mannelijke en vrouwelijke samenwerken. We hoeven niet bang te zijn voor erotiek. Erotiek verbindt en inspireert. Maar we have to create a healthy one."
Kunnen we dat? "Bien sûr. Alles is mogelijk."

Wat zou je mannen adviseren? "Om meer in contact te zijn met hun vrouwelijkheid en in het bijzonder op  het erotische, seksuele gebied."