Fragment

Beroering om Bilal

  1. Fragmentenchevron right
  2. Beroering om Bilal

Het cancelen van de 22-jarige rapper, presentator en acteur Bilal Wahib is lachwekkend zegt prof. dr. Tom ter Bogt (hoogleraar Populaire muziek en jeugdcultuur aan de Universiteit Utrecht) in dr Kelder en Co. "Om misselijk getreiter te framen als kinderporno gaat veel te ver. Jonge mensen moeten stomme dingen kunnen doen."

Wahib kwam eerder deze week negatief in het nieuws omdat hij samen met zijn collega-acteur Oussama Ahammoud (die betrokkenheid ontkent) in een livestream op social media een twaalfjarige jongen aanzette tot het laten zien van het geslachtsdeel. De minderjarige jongen deed dit na een tijdje toen hem onder druk van de beroemdheden en andere kijkers zeventien duizend euro werd aangeboden. Ter Bogt benadrukt dat hij het goed vindt dat er meer aandacht komt voor seksueel overschrijdend gedrag, maar dat iedereen in een totale reflex over Wahib heen valt gaat veel te ver voor de professor.

Zo heeft Instagram hem voor het leven verband van het platform en heeft zijn platenlabel Top Notch de samenwerking met de jonge rapper verbroken. Ter Bogt vindt het niet fraai dat Wahib wordt uitgegumd en dat iedereen daar maar kritiekloos in meegaat. Hij trekt een vergelijking met het strafrecht, waar een dader na een straf ook weer welkom is in de samenleving.

Hoewel de professor het uitermate vervelend vindt voor het slachtoffer, zegt hij dat deze situatie een positief bijeffect kan hebben. Dit soort gedrag wordt nu bespreekbaar en jonge mensen leren dat ze nog beter moeten opletten als de camera aanstaat.