Fragment

Worden nertsenfokkers voorgetrokken?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Fragmentenchevron right
  2. Worden nertsenfokkers voorgetrokken?

Het lijkt arbitrair en willekeurig. Waarom krijgen de nertsenfokkers vele miljoenen als ze hun bedrijf moeten opdoeken en worden discotheken en horecazaken die door de coronamaatregelen kapot gaan niet gecompenseerd. Wordt de fokkerij hier voorgetrokken? "Er zijn wel belangrijke verschillen tussen de nertsenfokkers en de horeca", zegt dr. Michiel Tjepkema in dr Kelder en Co. 

"Er zijn een paar relevante verschillen tussen de nertsenfokkers en andere sectoren die ook worden getroffen door de coronamaatregelen. Een eerste belangrijk punt is dat de maatregelen voor veel branches niet de aanleiding zijn om hun bedrijfsactiviteiten ook voor de toekomst echt geheel te verbieden. Het zijn, hoe pijnlijk ook, wel tijdelijke maatregelen waar die sectoren door getroffen worden”, zegt Tjepkema.

"Het tweede punt is dat die nertsenhouders toch met de overheid al een hele juridische voorgeschiedenis hebben. Zoals bekend is de nertsenhouderij in een wet uit 2013 geheel verboden per 2024. De overheid koos er toen voor om niet een uitkoopregeling te maken, dat zou te duur worden, maar in plaats daarvan een lange overgangstermijn in te stellen."

De nertsenfokkers waren het daar niet mee eens en er volgde een lange juridische procedure. Uiteindelijk besloot de Hoge Raad: de overheid mag zo’n overgangstermijn instellen omdat er dan genoeg tijd over blijft om je investeringen terug te verdienen. De overheid hoeft dan dus geen nieuwe moderne hokken te compenseren omdat de nertsenhouders die al hebben terugverdiend.

"Als je dan nu drie jaar van die overgangstermijn versneld gaat afsnoepen komt toch de vraag weer boven of je die nerstenhouders daar niet voor moet compenseren. Dat is een belangrijk verschil met andere sectoren die ook zwaar getroffen worden”, zegt Tjepkema.  

De nertsenhouders krijgen dus een extra afkoopsom omdat de overgangsregeling wordt verkort. "Maar ze krijgen echt spectaculair meer dan de marktwaarde. Is dat dan niet ook gewoon handjeklap?”, wil Jort Kelder weten. “Die politici die denken toch: we geven al 100 miljard te veel uit dit jaar, die paar honderd miljoen kunnen er ook nog wel bij."

"Ik kan ook niet uitsluiten dat het kabinet dan toch ook denkt: in plaats van dat we weer die juridische randjes op gaan zoeken, met het risico op wederom een lange juridische procedure. Dat het kabinet dan toch veiligheidshalve liever ruimhartig afkoopt, dan dat het heel beperkt gehouden wordt. Ik kan niet uitsluiten dat dat meespeelt."

Er is dus geen sprake vaam voortrekkerij, de juridische basis is bij nertsenhouderijen heel anders dan bij bijvoorbeeld horecabedrijven.