Fragment

Dr Kelder naar de Wadden voor ratio in klimaatdebat (deel 1)

  1. Fragmentenchevron right
  2. Dr Kelder naar de Wadden voor ratio in klimaatdebat (deel 1)

Na een week waarin het klimaat elke dag de krantenkoppen en headlines domineerde, neemt dr Kelder de boot naar Skylge (Terschelling) om op het Springtij Forum 2019 met wetenschappers, industriëlen en politici te praten over de stand van het zaken.

Zonder verheven 'Greta Thunberg-toon', zonder wijzende vingers, maar op basis van ratio en feiten. In het eerste uur van deze speciale uitzending zit professor Pier Vellinga aan tafel, hij was betrokken bij de oprichting van het IPCC, het klimaatinstituut van de VN en is emeritus hoogleraar klimaatverandering (Vrije Universiteit Amsterdam).

Ook Kees Vendrik, hoofdeconoom bij Triodos Bank en senator voor GroenLinks, schuift aan om toe te lichten hoe de wereld van het grote geld in beweging komt.
Vendrik was ook voorzitter van de klimaattafel electriciteit en heeft er dus mede voor gezorgd dat er een klimaatakkoord is gesloten.

Er wordt even gebeld met Mark Harbers, Kamerlid voor de VVD. Harbers moet zich in deze uitzending verdedigen tegen beschuldigingen vanuit de linker hoek: de VVD zou te traag reageren als het gaat om klimaat en de partij heeft de kiezers nooit helder uitgelegd voor welke keuzes we staan. Dat zorgt voor veel onbegrip, volgens Vendrik.

Ook dr. Eveline Speelman heeft de reis naar Terschelling gemaakt, zij is partner bij McKinsey Climate Insight en adviseert bedrijven en industriële partijen hoe ze de energietransitie kunnen maken.