Fragment

De jonge doctor: niet iederéén krijgt dementie

  1. Fragmentenchevron right
  2. De jonge doctor: niet iederéén krijgt dementie

Het vermijden van hart- en vaatziekten helpt bij het verlagen van je risico om dement te worden. Frank Wolters promoveerde op uniek, langlopend onderzoek naar de oorzaken van en voorspellende factoren bij dementie.

Voorkomen dat je hart- en vaatziekten krijgt is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. Wel is bekend dat het helpt om bijvoorbeeld gezond te eten en niet te roken. 

"De afgelopen decennia is de levensverwachting gigantisch toegenomen. Maar niet iedereen zal dementie krijgen," zegt Wolters.  Volgens Wolters is het een misvatting dat iedereen die nergens anders door komt te overlijden uiteindelijk dement zal worden. "Zeker met alle preventieve factoren die we nu kennen." 

Volgens Wolters zijn er dan ook signalen die er op wijzen dat in Europa de kans voor iemand om dementie te krijgen kleiner wordt. "Er zijn aanwijzingen dat voor iemand van tachtig jaar oud het risico om binnen vijf jaar dementie te ontwikkelen lager is geworden." Dat is te danken aan onder andere de behandeling van hart- en vaatziekten en veranderingen in de gezondheidszorg.

In dr Kelder en Co verdedigt de jonge doctor van de Erasmus Universiteit Rotterdam zijn proefschrift nogmaals.