Fragment

"De mensheid is een probleem"

  1. Fragmentenchevron right
  2. "De mensheid is een probleem"

Kinderen op de wereld zetten zou asociaal zijn, als je Arjen Lubach mag geloven. Ze zijn namelijk enorm milieuvervuilend. Een opmerking waar dr. Rosanne Hertzberger zich nogal aan stoort. "Kinderen zijn geen probleem, het leven is een probleem."

Hertzberger plaatst vraagtekens bij de bewering dat een kind zo'n 58 ton CO2-uitstoot toe zou voegen aan de moeder. "Dat gaat niet alleen over het kind, maar ook over de kinderen van het kind. Alsof het kind op een gegeven moment niet zelf verantwoordelijk wordt voor zijn eigen uitstoot", zegt de hoogzwangere Hertzberger.

Krimp
De milieubelasting is niet het enige dat meespeelt, de aarde wordt bewoond door steeds meer mensen. Professor Jan Latten, hoogleraar sociale demografie aan de Universiteit van Amsterdam en hoofddemograaf van het Centraal Bureau voor de Statistiek, licht de bevolkingsgroei toe.

"Als het verbruik gelijk blijft zijn we eigenlijk heel duurzaam want we liggen op krimpkoers", zegt professor Latten. Nederlandse vrouwen krijgen in feite te weinig kinderen om de bevolking op peil te houden. 

Paradox

"De paradox is dat de mensen in de generatie vanaf de jaren zeventig, toen de pil werd geïntroduceerd, steeds minder kinderen krijgen. En we dus op krimpkoers zitten, terwijl we in feite groeien als kool", zegt professor Latten.

"We hebben een bevolkingsgroei van 100.000 per jaar waarbij zo’n twintig procent komt door het verschil tussen geboortes en sterfte. De rest is voor rekening van de  immigratie." 

Zwarte Piet

Door de komst van migranten, vluchtelingen, expats en arbeidsmigranten, groeit de bevolking in Nederland dus. De prognoses van het CBS wijzen op een groei tot 18,5 miljoen mensen in Nederland. 

"We worden uiteindelijk minder wit... Eindigen we allemaal als Zwarte Piet?", vraagt dr Kelder zich af. “Nou eigenlijk als roetveegpiet", zegt professor Latten, "want het is gemixt: als die nieuwe piet dus.”

Dr. Rosanne Hertzberger breekt vervolgens in om aan te geven dat het betrekken van huidskleur het onderwerp heel gevoelig maakt.

Komende jaren

Toch is het volgens professor Latten wel wezenlijk om de sociale discussie over migratie te voeren. "Ik kijk naar de kwantiteit van migratie: hoe ontwikkelt migratie zich en welk effect heeft dat op onze bevolkingsgroei. Hoe de bevolkingssamenstelling verandert naar herkomst is een heel ander punt dan hoe die groepen met elkaar omgaan. Dat sociale aspect komt er dan nog bovenop. Dat gaat de discussie van de komende jaren zijn."