Fragment

Biodiversiteit verliest het van corona

  1. Fragmentenchevron right
  2. Biodiversiteit verliest het van corona

Het coronavirus is hét grote, acute gevaar van deze tijd. De aanpak van andere wereldproblemen, zoals klimaatverandering, staat daardoor op een laag (gas)pitje. Terwijl een probleem als luchtvervuiling veel dodelijker is. Dr Kelder spreekt met Patrick Jansen, universitair hoofddocent van de Wageningen Universiteit, over moeder Aarde in tijden van corona.
Het acute risico van corona is ons inmiddels duidelijk. Maar wereldwijd eist luchtvervuiling jaarlijks 7 miljoen doden. "De grootste veroorzaker van vroegtijdig overlijden", zegt Jansen. "Maar dat is allemaal wat diffuus, langdurig, abstract. Dus blijven maatregelen uit. "
Nu voor de mens een ophokplicht geldt, zien we  dat de aarde weer een beetje kan ademen. Kunnen we deze coronacrisis niet aangrijpen om te leren, om dingen anders te gaan aanpakken? "Daar is nu vrij veel discussie over onder wetenschappers. Biodiversiteitsbescherming bijvoorbeeld, dat komt maar niet van de grond."
Gaan we deze kans nu benutten? "Je moet hopen natuurlijk." Maar onverdeeld optimistisch is Jansen niet. De economische impulsen die overheden geven, gaan het verschil maken. Daarin ligt voor hen een belangrijke taak.