Fragment

'Extreme maatregel van TU Eindhoven is discriminatie'

  1. Fragmentenchevron right
  2. 'Extreme maatregel van TU Eindhoven is discriminatie'

De Technische Universiteit Eindhoven wil het mannenbastion aldaar slechten. Er is een vacaturestop ingevoerd op mannelijke hoogleraren. Discriminatie, vindt VVD-Kamerlid Judith Tielen, en een 'oneigenlijke maatregel'.

Het is uitsluiting van een groep mensen die er niets aan kunnen doen dat ze tot die groep behoren. Tielen, zelf vrouw, is naar eigen zeggen dol op vrouwen, ook als dat technische vrouwen zijn. Maar om hoogleraar te worden heb je een academische carrière voor nodig. "Helaas zijn er nog niet veel vrouwelijke technici die gepromoveerd zijn."
Tielen noemt een onderzoek van vorig jaar naar vrouwen in de wetenschap van het Rathenau Instituut. "Gemiddeld doet iemand er ongeveer negentien jaar over tussen een promotie en een hoogleraarschap. Als je terugkijkt is er maar zes procent van de promovendi van negentien jaar geleden in de techniek vrouw. Als je twintig procent wil, dan zou dat kunnen, maar dan moet je het wel de tijd geven."


Op dit moment wordt vrouwen zelfs al een voorsprong geven, zegt Tielen. "Het Rathenau Instituut laat zien dat er zes procent vrouwelijke promovendi zijn in de techniek. Maar er is 11,5 aangesteld als hoogleraar. Dus de positieve discriminatie lijkt al te werken", zegt ze. Dat nóg extremer te doen vindt Tielen incorrect, concludeert Tielen.