Fragment

Lilianne Ploumen: dwing Pfizer af te zien van patent op covid-19-vaccin

  1. Fragmentenchevron right
  2. Lilianne Ploumen: dwing Pfizer af te zien van patent op covid-19-vaccin

Vaccinontwikkelaar Pfizer houdt hardnekkig vast aan het patent op haar covid-19-vaccin. Dat betekent niet alleen   zij dat vaccin als enige mogen verkopen en niemand het na mag maken, maar ook dat zij de enigen zijn die de productie mogen uitvoeren. PvdA-Kamerlid Lilianne Ploumen wil de fabrikant verplichten het recept openbaar te maken.

"Dank u wel voor het ontwikkelen, wij nemen het nu wel weer even van u over. Is het wel eerlijk?" vraagt dr. Rosanne Hertzberger.

"Een farmaceut heeft een maatschappelijke verantwoordelijkheid, en er is veel publiek geld in de ontwikkeling van vaccins gegaan. Pfizer heeft veel steun gekregen om dat vaccin te ontwikkelen", zegt Ploumen. 

"Van de Duitse regering, toch?" werpt dr. Hertzberger tegen.

"Of het nou Duits of Nederlands belastinggeld is, ik vind dat zij dat patent moeten opgeven en dat willen ze niet. Maar er is een manier om ze daartoe te dwingen", zegt Ploumen. "De Nederlandse regering kan een zogenaamde dwanglicentie inzetten. Dat betekent dat ze tegen de fabrikant zeggen: het moet mogelijk worden dat anderen ook mee gaan helpen produceren en daarvoor moet je dat recept ter beschikking stellen. Dat is mijn oproep aan de Nederlandse regering."