Fragment

'De EU moet zeggen: basta!'

  1. Fragmentenchevron right
  2. 'De EU moet zeggen: basta!'

De Brexit-soap moddert van cliffhanger naar cliffhanger. Dr. Hanneke van Eijken doceert Europees Recht aan de Universiteit Utrecht en vindt dat het maar eens klaar moet zijn. "Ik denk wel dat het tijd wordt dat de EU zegt: nu is het klaar, basta!", zegt ze in dr Kelder en Co.

Dr Kelder behandelt eerst even de meest recente cliffhanger: De Britse premier Boris Johnson heeft wederom om uitstel gevraagd tot februari 2020 en wil daarvóór nog verkiezingen organiseren in het Verenigd Koninkrijk.

Glans is eraf

"Waarom maakt Johnson zo’n theater, wat maakt het inhoudelijk uit of Brexit op 31 oktober of ergens in januari is? Daar gaat het toch niet om?", vraagt de presentator.

"Ik heb lang geprobeerd om te begrijpen wat Boris Johnson doet en waarom", zegt Van Eijken. "Ik begrijp helemaal niets van die man. Maar de glans raakt er een beetje af. Johnson heeft altijd gezegd: ik bezorg Brexit op 31 oktober. En dat gaat hij nu niet waarmaken." Aan dat falen verbindt de Britse premier dus nieuwe verkiezingen.

"Hij weet natuurlijk dat hij grote kans maakt die verkiezingen te winnen", zegt dr Kelder. "Johnson doet het eigenlijk heel goed. Hij zet Nigel Farage, de leider van de Brexit-partij, buiten spel. Hij verenigt de Tories (de Conservatieve Partij, red.) en Labour is gespleten. Zie daar de verkiezingsoverwinning die nakend is."

Bal in Brussel

"Zeker", beaamt Hanneke van Eijken. "Alleen had hij misschien iets minder stug moeten zijn met die 31 oktober. Maar dat heeft hem politiek gezien ook gebracht waar hij nu staat."

"Nu ligt de bal weer in Brussel. Waarschijnlijk staat Europa begin volgende week een verlenging toe. Maar als Johnson die niet krijgt, hebben we een harde Brexit. Hij speelt hoog politiek spel, het mes wordt bij de EU op de keel gezet: geef me die verlenging."

"Vind je dat de EU voor gek staat? Dat er met ze geleurd wordt?", vraag dr Kelder. "Nee", zegt Van Eijken. "Ik denk wel dat het tijd wordt dat de EU zegt: nu is het klaar, basta! Dat willen de Fransen ook wel. Die willen Johnson nu maar een paar dagen geven in plaats van de drie maanden die hij vraagt."

"Ik denk dat het voor beide partijen goed is als je gewoon verder gaat", vervolgt Van Eijken. "Je bent aan het onderhandelen over een echtscheiding terwijl je samen op een bank zit. Je moet gewoon allebei in een apart huis gaan wonen en dan ga je kijken: hoe gaan we dit nu doen?"

Video niet beschikbaar