Fragment

Allergie vaak zelfbedacht

  1. Fragmentenchevron right
  2. Allergie vaak zelfbedacht

Een etentje organiseren is tegenwoordig onmogelijk, want er is altijd wel iemand die allergisch of intolerant is voor het één of ander. De voedselallergie is inmiddels alomtegenwoordig. Zana Tempels, allergoloog in het Diakonessenhuis in Utrecht brengt ratio aan in deze hype.

Of het nou gaat om gluten, melk, noten of soja, er is altijd wel iemand die iets niet eet. "De laatste jaren zijn het inderdaad vooral de gluten en de lactose waar mensen allergisch voor denken te zijn. Bij 25 tot 30 procent van de patiënten die ik behandel blijkt er geen medisch aantoonbare allergie te bestaan," zegt Tempels.

Tempels ziet de trend verschuiven. "Vijf jaar geleden was iedereen allergisch voor kleurstoffen, nu zijn de gluten aan de beurt." Maar heel weinig mensen zijn daadwerkelijk allergisch en àls je het dan bent, is het ook meteen heel ernstig, ziet Tempels in de praktijk.

Kracht van het brein

Mensen die niet ècht fysiek allergisch zijn kunnen wel degelijk klachten hebben. Onze hersenen kunnen ons namelijk 'foppen'. Volgens Tempels bewijst een dubbel-blind provocatieonderzoek dat mensen toch fysieke klachten hebben, ondanks dat ze niet aantoonbaar allergisch zijn. 

In een dubbel-blind onderzoek weten zowel de arts als de patiënt niet wat er in het voedsel zit waarmee de patiënt in aanraking komt. Als er bijvoorbeeld getest wordt op pinda's gebeurt het wel eens dat de patiënt denkt dat er pinda's in het eten zitten terwijl dat niet zo is en dat er dan krijgt zo iemand bijvoorbeeld toch huiduitslag.

"Dat is dus de kracht van het brein en fysiek en psyche zijn allemaal onderdeel van een allergie."

Huisstofmijt

Er is wel wetenschappelijk bewijs voor een toename van huisstofmijt. Steeds meer kinderen zouden last hebben van die allergie. Volgens allergoloog Tempels is dan de hygiëne-theorie van toepassing. Doordat we erg schoon leven komt ons immuunsysteem te weinig in aanraking met parasieten. Dat heeft tot gevolg dat het sneller reageert op stoffen die vaak alom vertegenwoordigd zijn.

Het advies is volgens mevrouw Tempels dan ook om vooral met kinderen naar kinderboerderijen te gaan en ze vooral in aanraking te laten komen met beesten en andere 'viezigheid'. Met andere woorden ga lekker even door de modder rollen met je peuter.

Video niet beschikbaar